Skip to main content
CasaNova Rotterdam-
18 oktober 2022

Hoogbouw Rotterdam in de toekomst: uitdagende gevels voor CasaNova

Column | Rob Grein, Projectmanager bij Reynaers Aluminium

De bouwsector in Nederland en daarbuiten laat interessante verschuivingen zien. De sector is constant in beweging, de innovaties volgens elkaar in hoog tempo op, vertelt Rob Grein, Projectmanager bij Reynaers Aluminium. Hoe de bouwsector zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen? Wat hij met zekerheid durft te zeggen, is dat duurzaam bouwen nog steeds een belangrijke plek in de bouwkolom inneemt. Door de Covid19 crisis krijgt het thema ventilatie vandaag de dag volop aandacht.

Zo stelde de ontwikkeling van het project CasaNova, de 115 meter hoge woontoren met hellende gevels in Rotterdam, ons onlangs voor een mooie uitdaging. De juiste ventilatie binnen de bijzondere omstandigheden speelde in dit project een grote rol. Met name de vraag: hoe zorgen we voor veilige ventilatiemogelijkheden in hoogbouw met verdiepingshoge ramen in hellende gevels? Komen er nog meer uitdagingen zoals deze in de hoogbouw van Rotterdam in de toekomst?

Knowhow@Reynaers in twee minuten

Speciaal POW-raam in hellende gevels

De kennis van Reynaers Aluminium is gebruikt om een speciaal POW-raam te ontwikkelen zodat ook in hellende gevels maximale ventilatie mogelijk is.

Nieuwsgierig naar meer projecten in aanbouw?

Woontoren met hellende gevels

De woontoren CasaNova heeft inmiddels zijn plek ingenomen in de alom bekende Rotterdamse skyline. Het gebouw kenmerkt zich door de hellende gevels en smalle plintvormige voet die het markante project draagt. Al in een vroeg stadium van het ontwikkeltraject van de woontoren werd Reynaers betrokken. Daarin werkten we nauw samen met Barcode Architects en Blitta Gevelsystemen. Hierin keken we naar een oplossing voor de te openen delen in de verdiepingshoge puien. De grootste uitdaging lag in het feit dat die te openen delen eveneens schuine zijden hebben en taps toelopen. Op elke bouwlaag was ook de maatvoering weer anders. Hoe zorg je voor een veilige oplossing voor een raam? Want hellende gevels lenen zich niet voor draairamen.

CasaNova Rotterdam

Woontoren CasaNova vormt een nieuw icoon op de Rotterdamse skyline.

Meten is weten

De hellende gevel van de woontoren is gebouwd door Blitta Gevelsystemen. Naast het project CasaNova heeft Blitta ook de gevel van het naastgelegen project The Muse geplaatst. In beide projecten heeft Blitta gekozen om te werken met de systemen van Reynaers Aluminium. Voor The Muse zijn ramen en schuifpuien gemaakt op basis van het raam- en deursysteem ConceptSystem 77 in combinatie met schuifsysteem ConceptPatio 130.

POW raam in CasaNova Rotterdam
Gemotoriseerd POW raam in CasaNova

Voor woonproject CasaNova is specifiek gekozen voor een customized projectoplossing c.q. maatwerkoplossing in de vorm van POW ramen. Een POW raam is een parallel openend raam. Voor dit project hebben we gemotoriseerde POW ramen toegepast die parallel naar buiten openen. Daarnaast zijn de raamsysteem ConceptSystem 86, schuifsysteem ConceptPatio 155 en vliesgevelsysteeem ConceptWall 50 toegepast in dit project.

Hoogbouw Rotterdam in de toekomst: kwaliteit van het product waarborgen

Het door Blitta gekozen schuifsysteem van Reynaers Aluminium is voor de start van de productie bij Blitta getest op lucht, wind en water. We hebben de systemen getest op vastgestelde waardes, dit doen we om de kwaliteit, uitvoering en resultaat van het product zeker te stellen. De Reynaers Aluminium toepassingen zijn sowieso al zeer uitgebreid getest in ons testcentrum op de Reynaers Campus in Duffel. Maar steeds vaker wordt omwille van toetsing van de kwaliteit gekozen voor een ‘start productie test’. Daarnaast wordt er tegenwoordig meer gekozen voor een projecttest op de bouw bij montage van het eerste element. Hierin willen de betrokken partijen de uitvoering inclusief bouwkundige aansluitingen testen en vast leggen.

Speciale testkast POW raam bij Blitta Gevelsystemen

De speciale testkast met het POW raam bij Blitta Gevelsystemen.

Al bij het eerst ontworpen element wil je de kwaliteit van het product borgen. Een eerste meetpunt ligt in de mogelijkheid van een productietest. Ten tweede kun je kiezen voor een projecttest op de bouw wat van toegevoegde waarde is bij duurzaamheidsontwikkelingen. Maar ook in de nauwe samenwerking met partners geeft dit meer inzicht in de kwaliteit van het gekozen product en realisatie. Met name bij een project met volume en repeterende onderdelen voorkom je faalkosten in het uitvoeringsproces. Als partner in het bouwproces werken we aan innovatieve oplossingen, zoals in het project CasaNova met de gedurfde POW ramen.

Hellende gevels met POW ramen: ventilatie als speerpunt

Een bijzondere uitdaging bij CasaNova was het plaatsen van ramen in de plintvormige voet. De bijzondere vorm van die voet vroeg om bijzondere oplossingen. Doordat deze naar onderen toe vormgegeven is als een punt, hellen de gevels voorover. Daarnaast worden ook de gevels steeds smaller, wat resulteert in schuine verticale lijnen. Daardoor zijn zowel de gesloten als de transparante delen scheef als een parallellogram én zijn ze aan de onderzijde ook nog eens smaller dan aan de bovenzijde.

De POW ramen met maatwerk hang- en sluitwerk werd een customized projectoplossing voor CasaNova. De vleugels en kaders van de POW ramen zijn met elkaar verbonden door zes parallel scharen. De 18 ramen hebben een aparte vorm, zijn volledig gemotoriseerd en voldoen aan de hoge prestatie-eisen. Voordat Blitta Gevelsystemen de ramen in productie nam, werd één raam volledig gebouwd en uit-geëngineerd. Pas toen alle onderdelen volledig uitgedokterd waren, is het raam in productie gegaan.

Samen met onze partners werken wij aan een optimale leef-en werkomgeving van mensen. Bewoners van CasaNova in Rotterdam kunnen straks de POW ramen besturen met een afstandsbediening.

CasaNova in Rotterdam

De hellende gevels lenen zich niet voor draairamen. Daarom ontwierp Reynaers Aluminium een gemotoriseerd parallel openend raam.

  • CasaNova Rotterdam
  • CasaNova Rotterdam
  • CasaNova Rotterdam
  • CasaNova Rotterdam
  • CasaNova Rotterdam
  • CasaNova Rotterdam
  • CasaNova Rotterdam
Rob Grein - Project Manager bij Reynaers Aluminium
Knowhow@reynaers | Projectmanager Rob Grein
Wie is Rob?
Rob Grein is Project Manager bij Reynaers Aluminiumen begeeft zich al jaren in het steeds veranderende speelveld van bouwprojecten. Hij begeleidt grote projecten van ontwerpfase tot oplevering en nazorg. Een ambitieuze projectmanager die volgens insiders ‘niet zo goed af te remmen is’. Hij wordt geprezen om zijn doorzettingsvermogen met een ‘drie dubbele D’. In zijn columns neemt Rob je mee in uitdagende vraagstukken binnen Reynears Aluminium. Schuif aan en laat je inspireren.

Hulp nodig bij het realiseren van uw project?

Neem contact op met uw rayonmanager of projectadviseur via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20. Zij helpen u graag.

Partners bij dit project

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen

Gebruikte Reynaers Aluminium Systemen

Systeemnaam ConceptSystem 86

Parallel openend raam

 

Colofon

Knowhow@Reynaers ontstaat in samenwerking met:

Tekst: Marketing & Communicatie Reynaers Aluminium en StudioLetters 

Fotografie: Mitchell van Eijk

Video: We Build Your Brand