Skip to main content
Poederreferenties
10 Apr 2018

(RAL-)Kleuren bij moffelen

Hoe kan het dat de ene RAL-kleur afwijkt van de andere? Er is niet één RAL-kleur die als kleurennorm geldt. De poederleveranciers bepalen allemaal hun eigen kleuren die vaak als zogenaamde RAL-kleuren door het leven gaan.

Waar komt RAL vandaan?

RAL is een Duits instituut dat dat een reeks kleuren gestandaardiseerd heeft. Dat hebben ze zo goed gedaan dat het als een “norm” is gaan leven. Vergelijk dit bijvoorbeeld met het isolatieglas wat bekend werd in de jaren ’70. Een voorloper hierin was Thermopane. Een fabrieksnaam die het isolatieglas zo goed promootte dat iedereen dacht dat “alle” isolatieglas Thermopane was.

Poederleveranciers

Naast RAL-kleuren bestaan er bijvoorbeeld Sikkens- en NCS-kleuren. Ongeacht wie de kleuren benoemt, heeft men te maken met de poeders waarmee de kleuren worden vervaardigd. Hierin zijn diverse leveranciers zoals DuPont, Axalta en AkzoNobel. Deze leveranciers benoemen
allemaal hun “RAL”-kleuren waarvoor zij de poeders maken. De poederleveranciers geven aan hun poeder bepaalde eigenschappen mee waardoor er een soort van exclusiviteit aan het poeder komt te zitten. Binnen het kleurenspectrum zijn normen en voorschriften vastgelegd waaraan het poeder moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het maximale kleurverschil en afwijkingen in glansgraad. Deze normen en voorschriften gelden voor ieder afzonderlijk poeder.

Voorkom kleurverschillen

Vaak wordt er met verschillende disciplines gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De gemoffelde kozijnen van leverancier A;
  • De gemoffelde ventilatieroosters van leverancier B;
  • De gemoffelde zonwering van leverancier C.

Wanneer de leveranciers niet met hetzelfde poeder werken, zullen er hoogstwaarschijnlijk kleurverschillen ontstaan. Ook wanneer er maar met één leverancier wordt gewerkt, kunnen er kleurverschillen optreden. Factoren die hier invloed op hebben zijn:

  • De oventemperatuur tijdens het moffelen
  • De doorvoersnelheid

Hoe kunt u dit nu voorkomen? Communiceer de poederreferentie van de bestelde RAL-kleur met al uw leveranciers van gemoffelde materialen. Lees hier meer.

Meer informatie

Heeft u vragen over het moffelen van profielen en aanvullende materialen? Of over poederreferenties? Neem contact op met de afdeling Customer Service, bereikbaar via telefoonnummer +31(0)492 - 56 10 21.