Fortwachterswoning ontvangt Reynaers Projectprijs

Scroll

Fortwachterswoning ontvangt Reynaers Projectprijs

“Een project met een goed maatschappelijk thema, waarmee we met een informele sfeer een stip op de horizon zetten”. Met die woorden vertelde Mick Martens, architect van TM2 Architecten, waarom de Fortwachterswoning zo’n uniek project is. Hij ontving 28 maart de Reynaers Projectprijs.

De winnaar

Ontwerper Mick Martens van TM2 Architecten ontving samen met gevelbouwer Peter Boeijen van Aluminiumbouw D’n Boeij de Reynaers Projectprijs. Beiden ontvingen een cheque ter waarde van € 2.500,-. De vakjury nomineerde hen uit maar liefst 42 inzendingen, waarna het publiek hen verkoos tot winnaars van de Reynaers Projectprijs 2018. Het project, de Fortwachterswoning die tevens dienstdoet als brasserie, kreeg 28,8% van alle door het publiek uitgebrachte stemmen.

 

Hollandse Waterlinie

De prijsuitreiking startte bij Slot Loevestein, onderdeel van de Hollandse Waterlinie en bekend van de bijzondere ontsnapping van Hugo de Groot. Dat was niet voor niets. Het slot sluit namelijk goed aan bij de geschiedenis van de Fortwachterswoning.

Mick Martens legt de historische achtergrond van de woning uit: “De batterij onder Poederoijen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een negentiende-eeuwse verdedigingslinie die de steden in het westen van Nederland moest beschermen tegen aanvallen. De batterij is een verdedigingswerk met een bomvrij kazernegebouw. Aan de toegangsweg werd in 1880 een woning gebouwd op een verhoogd plateau, zodat bij onderwaterzetting de woning droog zou blijven. Hier woonde de fortwachter, die was belast met de bewaking van de batterij en het toezicht op het onderhoud. De woning is in 1957 gesloopt en in de zomer van 2017 als nieuwbouw opgeleverd.”

 

Het goede doel

De Batterij onder Poederoijen is eigendom van Staatsbosbeheer. Die heeft als doelstelling behoud en beheer van de natuur, en niet van de gebouwen. De Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard adopteerde daarom deze batterij, samen met de Batterij onder Brakel. Doel is de consolidatie en revitalisatie van het gebied. Al 10 jaar is Mick Martens betrokken bij de herontwikkeling. Eerst in een adviserende rol bij de wijziging van het bestemmingsplan, vervolgens als opdrachtgever bij de restauratie van het exterieur en de wederopbouw van de brug over de gracht van de bomvrije kazerne.

De keuze voor een goed doel was voor Mick daarom ook snel gemaakt: Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard. Naast een donatie van € 2.500,- namens Reynaers doneerde Mick zijn eigen gewonnen bedrag ook aan de stichting. “Ik ben ontzettend trots dat we dit hebben kunnen maken en ik weet ook zeker dat ik dat niet alleen kon doen. Daarom heb ik besloten om mijn bedrag te doneren aan de stichting.” Een mooie afsluiting van een prachtige dag.

 

Reynaers Projectprijs

Dit jaar reikte Hans van der Looij, sales & marketing manager van Reynaers binnen Nederland, voor de 21e keer de prijs uit. “Destijds ontstond de prijs omdat we van onze klanten graag wilden weten aan welke projecten zij hadden meegewerkt zodat we die konden gebruiken binnen onze communicatie. We willen laten zien dat we trots zijn op de gebouwen die met onze systemen gerealiseerd worden.” In totaal werden er dit jaar 7020 stemmen uitgebracht, waarvan 28,8% voor de Fortwachterswoning.