Quion Rock Wine Estate

Quion Rock Wine Estate

Dr Yuliya Gaiduk

Wijngoed Quoin Rock, gelegen in de regio Stellenbosch in Zuid-Afrika, bevindt zich in de buurt van de bergketen Simonsberg, waar het landschap wordt gekenmerkt door opvallende rode aarde. In 2018 renoveerde architect Yuliya Gaiduk het landgoed. Hij knapte onder meer het bestaande Manor Guest House op en, nog ingrijpender, realiseerde een complete transformatie van de bestaande wijnmakerij en het aangrenzende magazijn, nu de feestzaal. Het idee was om het spectaculaire buitenlandschap naadloos te integreren in de binnenruimten van het landgoed. Het resultaat kan worden beschouwd als een van de meest unieke panden in de regio Stellenbosch. 

Een wijnmakerij geworteld in het landschap

De nieuwe hoofdingang van de wijnmakerij is geïnspireerd door elementen van het omliggende landschap, zoals water, aarde, wijngaarden en bergketens. Verroest metaal in een Domex-frame creëert de illusie dat de ingang een poort is naar wat een mysterieuze ervaring belooft te worden. Deze frames hebben dezelfde kleur als de rode aarde van de hellingen van de Simonsberg. 

Een bronzen wijnstokbeeld van ontwerper Charles Haupt verwelkomt gasten in de ontvangstruimte.

Eenmaal binnen in de ontvangstruimte worden de landschapsthema’s voortgezet. Industrieel ontwerper Charles Haupt (Bronze Age Studio in Woodstock) creëerde een buitenproportionele bronzen wijnstoksculptuur die net een echte wijnstok lijkt. Het waterthema komt verder tot uiting in de waterdruppels die het bronzen beeldhouwwerk lijken te ‘doordrenken’ en het kunstwerk tot leven brengen. Daarnaast maakte ontwerper Pierre Cronje een silhouet van het Simonsberg-gebergte door het gebruik van antieke massieve Franse eikenhouten panelen. De verschillende texturen en kleuren van de Franse eikenhouten panelen lieten hem toe om de compositie een zekere diepte te geven, wat een bijna driedimensionaal gevoel in de ontvangstruimte creëert. 

De centrale bar van de Wine Lounge is zo ingericht, dat ze lijkt op de eivormige wijnvaten in de aangrenzende kelder. Plafondmotieven dragen het thema uit en scheppen een visuele link naar de beweging van wijnbladeren in de zomerwind. ‘s Avonds wordt de Wine Lounge de thuisbasis van Gåte, een spraakmakend nieuw restaurant voor de Zuid-Afrikaanse wijnstreek.

De buitenwatervallen en een vijver van Clive Giliomee (ontwerper van waterfuncties en ingenieur bij Water In Motion) symboliseren de beekjes en de rivier die de wijngaarden voeden. Met dit ontwerp wil hij de cyclus van het leven in de wijnlanden weergeven.

 

 

Herbestemming van een magazijn

Het grote voormalige magazijn van het landgoed is omgebouwd tot de feestzaal, een luchtige, lichte evenementenruimte die tot 200 gasten kan ontvangen. Hiervoor werden de bakstenen muren vervangen door een hoog aluminium systeem van Reynaers Aluminium, dat de pittoreske natuurlijke omgeving naar binnenbrengt.

 

De zaal bestaat uit marmeren vloeren, glazen wanden, grote draaibare schermstructuren met lasergesneden panelen die de twee deuren naar de industriële keuken verbergen, een ultramoderne airconditioning en geluidssystemen. De ruimte is prachtig afgewerkt met schitterende messing kroonluchters van de hand van Charles Haupt.

“We besloten om de omringende natuur aan te vullen, dus openden we de bestaande muren om zo het landschap in het interieur te brengen.”Dr Yuliya Gaiduk

Huwelijk van vorm en functie

Oorspronkelijk waren de wijnmakerij en het voormalige magazijn opgezet als twee lange, afzonderlijke vormen. Om de vormen samen te voegen, introduceerde Gaiduk een prachtige pergolastructuur. Deze structuur, gemaakt van doorkruiste I-balken, is overdekt met creatief ontworpen lasergesneden panelen, die de gevlekte schaduw van de wijnbladeren nabootsen en een overdekte buitenruimte bieden voor het restaurant en de lounge van de wijnmakerij. 

Samenwerking tussen architect en fabrikant

De integratie van het landschap met de binnenruimten is ongetwijfeld een van de meest boeiende elementen van deze transformatie. Het spectaculaire aluminiumsysteem, dat zich in de feestzaal uitstrekt van vloer tot plafond, is het resultaat van een samenwerking tussen de architect, Reynaers Aluminium en JBC Aluminium. Als officiële vertegenwoordiger van de regio voor Reynaers Aluminium onderhoudt JBC Aluminium een langdurige relatie met projectmanager Stephan Badenhorst, met wie het bedrijf al eerder samenwerkte aan projecten. Alle partijen werkten samen in een sterke vertrouwensrelatie om een kwalitatief buitengewoon product te kunnen leveren.

 

“Met het systeem van een dikkere standaard en sterkere secties, konden onze hoogten worden bereikt ... het verwachte niveau kan alleen worden bereikt door samenwerking ... met JBC en Reynaers is het de logische manier om te gaan.”Stephan Swanepoel

In de feestzaal werden de CF 77 schuifdeuren en CS 68 ramen van Reynaers Aluminium gebruikt. De sterkte en robuustheid van de gekozen systemen waren noodzakelijk om de openingen van dit project zo hoog te maken dat de ruimte volledig kan worden geopend. Bovendien weerspiegelt de grote beglazing niet alleen het landschap, maar ook de lucht. Het zicht op de bewegende wolken en ruisende bladeren in de beglazing brengt de constructie tot leven en benadrukt hoe prachtig ze geïntegreerd is in de omgeving.

“De uitbreiding van de zaal is een mooie “spiegeldoos” in de nieuwe metalen structuur geworden, die de vorm van de oorspronkelijke gevel van het gebouw herhaalt en de prachtige natuurlijke omgeving weerspiegelt.”Dr Yuliya Gaiduk

Kortom, elk onderdeel van dit project is gekozen om kwaliteit en luxe uit te stralen en hulde te brengen aan de spectaculaire natuurlijke omgeving. 

Constructeur: 
Architecten: 
Dr Yuliya Gaiduk
Locatie: 
Stellenbosch, Zuid-Afrika
Fotograaf: 
Gebruikte Reynaers-systemen: