Architectuur opinies

Scroll

Architectuur opinies

De bouw aan het woord

Hoe kijkt een architect naar de wereld? Welke ontwikkelingen ziet hij en hoe gaat hij daarmee om? Wat beweegt de bouw? U leest het in dit blog.

Deze villa in Kamperland won in 2010 de Reynaers Projectprijs. Het huis biedt een adembenemend uitzicht over het water en de stad Veere. Een panorama dat bovendien niet wordt belemmerd door het gebruik van veel glas en ultraslanke aluminium profielen.

Een zorgvuldige signatuur

Architectenbureau Bedaux de Brouwer omschrijft zichzelf als een klassiek-modern bureau dat ingetogen, bedachtzame, scherp gesneden en eigenzinnige gebouwen ontwerpt. Gebouwen die zo vanzelfsprekend in de omgeving passen, dat het lijkt of ze er altijd hebben gestaan.

 

Dat het bureau uitblinkt in de aandacht voor vakmanschap, afgewogen detaillering en materiaalkeuze, verklaart wellicht de vele prijzen, waaronder drie keer de Reynaers Projectprijs. Lees meer

Op Spark Village werden 240 woningen gerealiseerd, in lijn met het beeldkwaliteitsplan waarin laagbouw van elkaar gescheiden wordt door smalle straatjes. Het plan omschrijft bovendien vier onderdelen die extra aandacht vragen: de gevel, de gevelopeningen, de onderdoorgangen en de ontsluiting. Die verbinden de buitenruimte met de binnenruimte.

240 modulaire woningen Spark Village Amsterdam

Voldoet statisch bouwen nog aan alle moderne woonbehoeftes? Kun je er bijvoorbeeld tijdelijke woonwijken mee inrichten en zo de woningnood verminderen? Nee. Daarom zijn we in de bouwsector op zoek naar concepten die invulling geven aan duurzaam en circulair, maar ook snel en flexibel bouwen. Tijdelijke huisvesting die snel te bouwen is en indien nodig te verplaatsen of demonteren, maar waarbij comfort en woonplezier altijd voorop staat.

 

Spark Village in Amsterdam is een tijdelijke woonwijk waar 240 modulaire NEZZT woningen werden gerealiseerd voor studenten en statushouders. Lees meer

 

Collectief opdrachtgeverschap nieuw? Nee hoor. De gezamenlijke ondernemers bekostigden het Groothandelsgebouw in Rotterdam. In 1953 werd het officieel geopend door koningin Juliana.

Dossier Rotterdam

Oude en nieuwe iconen wisselen elkaar af in Rotterdam. Bijna iedereen kent de populaire stad van de Erasmusbrug, de Markthal en het futuristische station. Toch is er veel meer te ontdekken in de havenstad die na de Tweede Wereldoorlog een blank canvas was. Zo blijken diverse oude iconen geïnspireerd op Amerikaanse architectuur. En ook in nieuwe gebouwen speelt die een rol.

 

Is dat ook zo in het Groothandelsgebouw, The Muse, Casanova, Musa, Fenixloods en de Hofdame? Lees meer

Foto: Caro van de Venne van BARCODE Architects. Het architectenbureau ontwierp o.a. Casanova, de eerste driehoekige woontoren van Nederland. De 110 meter hoge toren verschijnt aan de Wijnhaven 65 in Rotterdam en gaat aan alle zijdes een directe relatie aan met de straat.

Binnen en buiten smelten samen

Visuele belemmeringen beperken, is niet per definitie een pleidooi voor slanke kozijnen. Caro van de Venne, partner en directeur bij BARCODE architects, is stellig als ze uitlegt: ‘’De keuze hangt altijd af van het project. Gevelopeningen moeten het karakter van een gebouw ondersteunen. Een industrieel gebouw is robuuster en mag weerbarstiger zijn, al moet het ook dan een zekere elegantie uitstralen.’’

 

Expressie gekoppeld aan functie geeft gebouwen een extra dimensie. Lees meer

Door een gebouw te relateren aan de omgeving krijgt het iets tijdloos. Dit geldt zeker voor Brouwhuis dat een fenomenaal uitzicht biedt.

Licht en lucht voor unieke woningen en circulariteit

De toepassing van aluminium gevelelementen in de particuliere woningbouw maakte de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling door: van middel om licht en lucht in de woning te krijgen tot boeiend ingrediënt in het recept voor regionale, iconische en circulaire architectuur van woningen.
 

Caroline Kruit geeft een samenvatting van deze ontwikkeling aan de hand van enkele projecten. Lees meer

Brobbel: ''Wij praten niet over statiegeld. De woning is energieleverend, milieuvriendelijk en zeer goed geïsoleerd. Dat kan alleen door een keuze te maken voor hoogwaardige materialen met een lange levensduur. Zo beschikken we aan het eind van de levensduur over elementen die een behoorlijke waarde vertegenwoordigen.”

BILT verenigt innovatiekracht


Universeel denken is een geweldig uitgangspunt als het gaat om bouwmethodiek, maar er moet binnen het generieke concept ook ruimte zijn voor variatie. Dat geldt niet alleen voor de gevel. In het interieur is dat misschien nog wel belangrijker.
 

Dat ontdekte het bouwteam van BILT en zij gebruikte dit inzicht om hun circulaire woning nog beter aan te laten sluiten op wensen van opdrachtgevers.
 

‘’Dat zijn inmiddels niet alleen particulieren, ook gemeenten tonen belangstelling om het concept in te zetten voor semi-permanente, sociale woningbouw’’  aldus Max Brobbel, de architect van BILT. Lees meer

Het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad aan de Emmasingel in 's-Hertogenbosch is tot het betoncasco gestript en kreeg geheel nieuwe plattegronden en gevels. Het gebouw bevat nu 58 koopwoningen boven een commerciële plint.

Transformatie industrieel erfgoed ontwikkelt naar nieuwe architectuur

De aanpak van transformaties op details en nuances maakten de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling door. Net als de kozijnen die bij deze transformaties zijn ingezet.

Anno 2018 zijn transformatie en herbestemming reguliere ontwerpopgaven, waarbij de inpassing in het stedelijk weefsel minstens zo belangrijk is als de eventueel monumentale aspecten van het bestaande pand.
 

Caroline Kruit geeft een samenvatting van deze ontwikkeling aan de hand van enkele projecten. Lees meer

Mart Ros: ''Aan de vlakverdeling van het glas zie je hoe de geveltechniek zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. De ramen zouden nu waarschijnlijk veel groter zijn.''

Een transformatie van een transformatie

Wie het twintig jaar geleden had over transformatie, zal vaak glazig zijn aangekeken. Toch is dat precies wat Mart Ros voor ogen had, toen hij het onderkomen van een mechanisatiebedrijf met koelcellen in Klaaswaal zag.

Ros: “Ik was op zoek naar ruimte en wilde een bestaand gebouw een tweede leven gunnen, toen ik kennismaakte met dit pand.” Lees meer