Architectuur opinies

Scroll

Architectuur opinies

De bouw aan het woord

Hoe kijkt een architect naar de wereld? Welke ontwikkelingen ziet hij en hoe gaat hij daarmee om? Wat beweegt de bouw? U leest het in dit blog.

Het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad aan de Emmasingel in 's-Hertogenbosch is tot het betoncasco gestript en kreeg geheel nieuwe plattegronden en gevels. Het gebouw bevat nu 58 koopwoningen boven een commerciële plint.

Transformatie industrieel erfgoed ontwikkelt naar nieuwe architectuur

De aanpak van transformaties op details en nuances maakten de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling door. Net als de kozijnen die bij deze transformaties zijn ingezet.

Anno 2018 zijn transformatie en herbestemming reguliere ontwerpopgaven, waarbij de inpassing in het stedelijk weefsel minstens zo belangrijk is als de eventueel monumentale aspecten van het bestaande pand.
 

Caroline Kruit geeft een samenvatting van deze ontwikkeling aan de hand van enkele projecten. Lees meer

Mart Ros: ''Aan de vlakverdeling van het glas zie je hoe de geveltechniek zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. De ramen zouden nu waarschijnlijk veel groter zijn.''

Een transformatie van een transformatie

Wie het twintig jaar geleden had over transformatie, zal vaak glazig zijn aangekeken. Toch is dat precies wat Mart Ros voor ogen had, toen hij het onderkomen van een mechanisatiebedrijf met koelcellen in Klaaswaal zag.

Ros: “Ik was op zoek naar ruimte en wilde een bestaand gebouw een tweede leven gunnen, toen ik kennismaakte met dit pand.” Lees meer