Architectuur opinies

De bouw aan het woord

Hoe kijkt een architect naar de wereld? Welke ontwikkelingen ziet hij en hoe gaat hij daarmee om? Wat beweegt de bouw? U leest het in dit blog.

''Mijn belangrijkste taak als projectadviseur? Het aangeven van de onmogelijkheden in een ontwerp en het bieden van een oplossing.''

Als je het verhaal snapt, is een ontwerp nooit lelijk

Met een dikke map vol documentatie onverwacht binnenlopen bij een architectenbureau is gelukkig al lang verleden tijd. Projectadviseur Theo Karnebeek vertelt hoe hij bij voorkeur bureaus ondersteunt met adviezen over de geveldetaillering. Na ruim 18 jaar bij Reynaers Aluminium is het nu bijna tijd voor zijn pensioen.

 

Wat vindt hij eigenlijk het meest afschuwelijke gebouw uit zijn carrière? Lees meer

Schleurholts: ''Gebouwen moeten een eerlijkheid hebben, zich niet anders voordoen dan ze zijn. Een soort nuchterheid en zuiverheid uitstralen, zonder moreel oordeel''

Ontwerpen vanuit het hart

De bouw moet professionaliseren. Door weer en wind op de bouwplaats klussen is niet meer van deze tijd. Daarbij is sneller bouwen niet dé ambitie. Waar het vooral om gaat, is om voor hetzelfde geld een betere kwaliteit te leveren. Dat is in een notendop de visie van Ronald Schleurholts, architect en partner van architectenbureau cepezed.


Ronald Schleurholts: ‘’Gebouwen zijn in onze ogen geen architectonische manifesten, het zijn gebruiksvoorwerpen.’’ Lees meer

Na de transformatie van de Lichttoren - een van de eersten in Eindhoven - volgde de transformatie van de gebouwen Anton en Gerard aan de Torenallee op Strijp S. 

Dossier Eindhoven

Eindhoven is niet alleen de stad van Philips of van voetbalclub PSV. Het is ook de stad van kennis en van design. De stad huisvest spraakmakende architectuur zoals het Evoluon en de Blob, onderscheidt zich met scholing van niveau - Design Academy Eindhoven en TU/e - en biedt ruimte aan bijzondere evenementen zoals Dutch Design Week en lichtfestival Glow.

 

Hoe vergaat het die stad nu? Veel oude gebouwen zijn inmiddels getransformeerd. Arno van Tilburg, directeur bij Stam + de Koning, en Paul Diederen, architect en oprichter van architectenbureau diederendirrix, delen hun visie. Daarnaast een bloemlezing van voorbeelden uit de Eindhovense architectuur. Lees meer

Van Tilburg: “Dat we van het gas af moeten is een groot thema. Alle gebouwen krijgen nu nieuwe gevelelementen die aan de hoogste eisen voldoen, terwijl we bij Anton en Gerard een groot deel van de oude vensters behielden.'' Anderen werden vervangen door aluminium kozijnen.

Eindhoven: stad van licht, design en lef

Aannemer Stam + De Koning, onderdeel van VolkerWessels, leverde een belangrijke bijdrage aan de transformatie van Eindhoven. Vanaf 2011 zijn zij actief betrokken bij de transformatie van veel industriële panden in de binnenstad. Destijds was het idee dat het gebied in 2018 helemaal gereed zou zijn.

 

Arno van Tilburg, directeur Stam + De Koning: ''Door de crisis zijn we zeker 10 jaar teruggeworpen. Met de wijsheid van vandaag zeg ik dat dat een geluk is.'' Lees meer

Diederen: ''Eindhoven was  de stad van Philips, de hoedenindustrie – de hoed die J.F Kennedy droeg bij zijn inauguratie kwam uit Eindhoven – en van de maakindustrie.''

Geschiedenis heeft de toekomst

Eindhoven is de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé creatieve technische hoofdstad van Nederland. De groene omgeving en industriële historie zijn er in het DNA vervlochten. Tegelijk staat de lichtstad voor een grote opgave, want: hoe creëer je een stedelijke context die ruimte geeft aan veel nieuwe functionaliteiten? We vroegen het aan Paul Diederen, architect en hoogleraar Transformational Design aan de TU Eindhoven.

 

Diederen: ''De gebouwen op Strijp roepen emoties op. Dat komt omdat iedereen wel een oud-werknemer kent. Daardoor zijn deze panden veel meer dan een façade; ze hebben een eigen verhaal. En die kwaliteit biedt mogelijkheden.” Lees meer

Deze villa in Kamperland won in 2010 de Reynaers Projectprijs. Het huis biedt een adembenemend uitzicht over het water en de stad Veere. Een panorama dat bovendien niet wordt belemmerd door het gebruik van veel glas en ultraslanke aluminium profielen.

Een zorgvuldige signatuur

Architectenbureau Bedaux de Brouwer omschrijft zichzelf als een klassiek-modern bureau dat ingetogen, bedachtzame, scherp gesneden en eigenzinnige gebouwen ontwerpt. Gebouwen die zo vanzelfsprekend in de omgeving passen, dat het lijkt of ze er altijd hebben gestaan.

 

Dat het bureau uitblinkt in de aandacht voor vakmanschap, afgewogen detaillering en materiaalkeuze, verklaart wellicht de vele prijzen, waaronder drie keer de Reynaers Projectprijs. Lees meer

Op Spark Village werden 240 woningen gerealiseerd, in lijn met het beeldkwaliteitsplan waarin laagbouw van elkaar gescheiden wordt door smalle straatjes. Het plan omschrijft bovendien vier onderdelen die extra aandacht vragen: de gevel, de gevelopeningen, de onderdoorgangen en de ontsluiting. Die verbinden de buitenruimte met de binnenruimte.

240 modulaire woningen Spark Village Amsterdam

Voldoet statisch bouwen nog aan alle moderne woonbehoeftes? Kun je er bijvoorbeeld tijdelijke woonwijken mee inrichten en zo de woningnood verminderen? Nee. Daarom zijn we in de bouwsector op zoek naar concepten die invulling geven aan duurzaam en circulair, maar ook snel en flexibel bouwen. Tijdelijke huisvesting die snel te bouwen is en indien nodig te verplaatsen of demonteren, maar waarbij comfort en woonplezier altijd voorop staat.

 

Spark Village in Amsterdam is een tijdelijke woonwijk waar 240 modulaire NEZZT woningen werden gerealiseerd voor studenten en statushouders. Lees meer

 

Collectief opdrachtgeverschap nieuw? Nee hoor. De gezamenlijke ondernemers bekostigden het Groothandelsgebouw in Rotterdam. In 1953 werd het officieel geopend door koningin Juliana.

Dossier Rotterdam

Oude en nieuwe iconen wisselen elkaar af in Rotterdam. Bijna iedereen kent de populaire stad van de Erasmusbrug, de Markthal en het futuristische station. Toch is er veel meer te ontdekken in de havenstad die na de Tweede Wereldoorlog een blank canvas was. Zo blijken diverse oude iconen geïnspireerd op Amerikaanse architectuur. En ook in nieuwe gebouwen speelt die een rol.

 

Is dat ook zo in het Groothandelsgebouw, The Muse, Casanova, Musa, Fenixloods en de Hofdame? Lees meer

Foto: Caro van de Venne van BARCODE Architects. Het architectenbureau ontwierp o.a. Casanova, de eerste driehoekige woontoren van Nederland. De 110 meter hoge toren verschijnt aan de Wijnhaven 65 in Rotterdam en gaat aan alle zijdes een directe relatie aan met de straat.

Binnen en buiten smelten samen

Visuele belemmeringen beperken, is niet per definitie een pleidooi voor slanke kozijnen. Caro van de Venne, partner en directeur bij BARCODE architects, is stellig als ze uitlegt: ‘’De keuze hangt altijd af van het project. Gevelopeningen moeten het karakter van een gebouw ondersteunen. Een industrieel gebouw is robuuster en mag weerbarstiger zijn, al moet het ook dan een zekere elegantie uitstralen.’’

 

Expressie gekoppeld aan functie geeft gebouwen een extra dimensie. Lees meer

Door een gebouw te relateren aan de omgeving krijgt het iets tijdloos. Dit geldt zeker voor Brouwhuis dat een fenomenaal uitzicht biedt.

Licht en lucht voor unieke woningen en circulariteit

De toepassing van aluminium gevelelementen in de particuliere woningbouw maakte de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling door: van middel om licht en lucht in de woning te krijgen tot boeiend ingrediënt in het recept voor regionale, iconische en circulaire architectuur van woningen.
 

Caroline Kruit geeft een samenvatting van deze ontwikkeling aan de hand van enkele projecten. Lees meer

Brobbel: ''Wij praten niet over statiegeld. De woning is energieleverend, milieuvriendelijk en zeer goed geïsoleerd. Dat kan alleen door een keuze te maken voor hoogwaardige materialen met een lange levensduur. Zo beschikken we aan het eind van de levensduur over elementen die een behoorlijke waarde vertegenwoordigen.”

BILT verenigt innovatiekracht


Universeel denken is een geweldig uitgangspunt als het gaat om bouwmethodiek, maar er moet binnen het generieke concept ook ruimte zijn voor variatie. Dat geldt niet alleen voor de gevel. In het interieur is dat misschien nog wel belangrijker.
 

Dat ontdekte het bouwteam van BILT en zij gebruikte dit inzicht om hun circulaire woning nog beter aan te laten sluiten op wensen van opdrachtgevers.
 

‘’Dat zijn inmiddels niet alleen particulieren, ook gemeenten tonen belangstelling om het concept in te zetten voor semi-permanente, sociale woningbouw’’  aldus Max Brobbel, de architect van BILT. Lees meer

Het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad aan de Emmasingel in 's-Hertogenbosch is tot het betoncasco gestript en kreeg geheel nieuwe plattegronden en gevels. Het gebouw bevat nu 58 koopwoningen boven een commerciële plint.

Transformatie industrieel erfgoed ontwikkelt naar nieuwe architectuur

De aanpak van transformaties op details en nuances maakten de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling door. Net als de kozijnen die bij deze transformaties zijn ingezet.

Anno 2018 zijn transformatie en herbestemming reguliere ontwerpopgaven, waarbij de inpassing in het stedelijk weefsel minstens zo belangrijk is als de eventueel monumentale aspecten van het bestaande pand.
 

Caroline Kruit geeft een samenvatting van deze ontwikkeling aan de hand van enkele projecten. Lees meer

Mart Ros: ''Aan de vlakverdeling van het glas zie je hoe de geveltechniek zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. De ramen zouden nu waarschijnlijk veel groter zijn.''

Een transformatie van een transformatie

Wie het twintig jaar geleden had over transformatie, zal vaak glazig zijn aangekeken. Toch is dat precies wat Mart Ros voor ogen had, toen hij het onderkomen van een mechanisatiebedrijf met koelcellen in Klaaswaal zag.

Ros: “Ik was op zoek naar ruimte en wilde een bestaand gebouw een tweede leven gunnen, toen ik kennismaakte met dit pand.” Lees meer