Skip to main content
Reynaers Aluminium ramen en deuren
08 maart 2019

10 manieren om je raam open te zetten

Windows. Denk je nu aan een raam of aan een computer?



Waarom heet een van de meest gebruikte besturingssystemen voor computers eigenlijk ramen? Bij een raam denk je toch eigenlijk aan een huis, aan lekker veel licht binnen en frisse lucht. En misschien ook wel aan ramen lappen als je door de strepen en het zand op het glas het uitzicht ineens minder helder ziet.

Vooruit dan: Eerst een beetje computergeschiedenis voordat we het weer over echte ramen gaan hebben

Microsoft lanceerde in 1985 de eerste versie van Windows voor personal computers. Bijna niemand had toen thuis een computer. In kantoren nam het gebruik heel langzaam toe.

Besturingssysteem Windows vormde een soort schil rondom de ingewikkelde MS DOS-aansturing van zo’n computer. Vergelijk die aansturing maar met je hersens die je lichaam laten functioneren. Dat werkt ook behoorlijk ingewikkeld.

Met Windows kon je voortaan meerdere computerfunctionaliteiten tegelijk gebruiken zonder diepgaande kennis van programmeren of lastige codes. Je kon dus als het ware gelijktijdig door meerdere vensters kijken. Wel zo handig. Die eerste versie van Windows flopte trouwens.

Genoeg geschiedenis. Terug naar de echte ramen.



Een venster of raam biedt een blik op de achterliggende wereld; geeft die een kader en biedt structuur. Ook in een woning.

Een raam in je huis heeft meerdere functies.

Een raam laat licht binnen. Je kunt er doorheen kijken. Staat het open dan kun je er de ruimte mee ventileren. Deze drie functies maken een raam een belangrijk onderdeel van je huis. En vergeet het esthetische aspect niet. Je wilt natuurlijk ook dat het er mooi uitziet.

Reynaers Aluminium ramen en deuren

Een raam laat licht binnen, biedt uitzicht en de mogelijkheid tot ventileren. En natuurlijk wil je graag dat het past bij de uitstraling van jouw woning.

Ga je bouwen of verbouwen, dan is het goed om te weten waar je op moet letten om het meest geschikte raam te kiezen.

Er zijn twee soorten ramen:

Vast raam

Een raam dat je niet open kunt maken, heet een vast raam. Dat bestaat uit een kozijn en uit glas. Het kozijn noem je ook wel het kader. Dat zit vastgemaakt in een opening in de gevel (vaak een muur). Het kozijn houdt het glas op zijn plek.

Bewegend raam

Een raam dat je wel open kunt maken, bestaat uit een kozijn en een bewegend deel. Ook hier zit het kozijn vastgemaakt in de opening in de muur. In dit ‘’muurkozijn’’ zit een zogenaamde ‘’vleugel’’. Dat is het bewegende deel van het raam. Daarin zit het glas. Hoe de vleugel beweegt ten opzichte van het kozijn, bepaalt de openingswijze van het raam èn vaak ook de naam.

Gebouw Anton Eindhoven

En dan wordt het lastig. Rare namen en vaktermen zorgen voor onduidelijkheid. Stolpraam, taatsraam of uitzetraam. Huh? Moet het raam naar binnen draaien of juist naar buiten? Moet het schuiven, kiepen of vouwen?

Een raam open zetten kan op heel veel manieren.

We verdelen de openingswijzen van een raam in vier hoofdcategorieën:

  • Naar binnen draaiend raam
  • Naar buiten draaiend raam
  • Tuimelraam
  • Schuif- of vouwraam

Iedere categorie biedt diverse mogelijkheden.

De openingswijzen op een rij, maar dan wel eenvoudig - dus zonder veel technische details

  • Draairaam

    Het draaiende deel van dit raam zit met scharnieren aan de linker- of aan de rechterzijde vastgemaakt aan het kozijn. Het raam kan naar binnen toe open draaien; Of naar buiten toe.

     
  • Draaikiepraam

    Dit raam kun je op twee manieren openen:  

    -    Zoals het draairaam hierboven

    -    Als kiepraam, waardoor de bovenzijde van het raam naar binnen toe open draait.

    Handig om te weten: Deze twee termen hoor je regelmatig door elkaar heen: draaikiepraam en draaikipraam. Dit is gewoon hetzelfde raam.

     
  • Valraam of kiepraam

    De scharnieren van dit raam bevinden zich aan de onderzijde. Open je dit raam, dan ontstaat er aan de bovenkant een opening. De bovenkant van het raam valt of draait als het ware naar binnen.

     
  • Stolpraam

    Dit is een raam dat bestaat uit twee delen. Een deel draait naar links open en een deel naar rechts. Zet je die beiden open, dan ontstaat er één grote opening. Je kunt dit vergelijken met twee tuindeuren die je open zet.

     
  • Stolpdraaikiep

    Dit is een variant op het stolpraam van hierboven. Dit raam beschikt ook over een kiepstand. Zo kun je een van de ramen ook naar binnen toe openen laten ‘’vallen’’ (zie uitleg kiepraam).

     
  • Uitzetraam

    Een uitzetraam scharniert aan de bovenzijde. De onderkant draait naar buiten. Deze toepassing wordt vaak gebruikt voor een bovenlicht.

     
  • Tuimelraam

    Een tuimelraam draait om zijn horizontale as.

     
  • Taatsraam

    Een taatsraam draait om zijn verticale as.

     
  • Schuifraam

    De naam zegt het al: een schuifraam schuif je over een rail naar de linker- of rechterzijkant open. Naar boven of naar beneden kan trouwens ook. Vaak schuift het ene deel voor het andere deel door.

     
  • Vouwraam

    Ook een vouwraam schuif je over een rail naar de zijkant. Echter, hier is het raam opgebouwd uit meerdere kleine ramen die je als een soort harmonicadeur tegen elkaar aan vouwt en zo open duwt.
Openingswijze ramen
Een voorbeeld van een uitzetraam.

Een voorbeeld van een uitzetraam. Mogelijkheden genoeg dus om te genieten van frisse lucht in huis.

Een voorbeeld van een schuifraam dat naar beneden schuift

Een voorbeeld van een schuifraam dat naar beneden schuift. Zo maakt het van de loft een soort balkon.

Ja, maar ik haat muggen. Ja, maar ik heb airco. Ja, maar...

Er spelen veel factoren een rol bij het kiezen van een raam dat bij je past.

De eerste vraag is natuurlijk: Wil je het raam open kunnen zetten?

Nee, kies dan voor een vast raam.

Ja, kies dan voor een bewegend raam.  

Kan ik dan nu eindelijk mijn perfecte raam uitkiezen?

Heel eerlijk?

Een aantal extra dingen speelt ook een rol, zoals de lokatie, grootte en de bereikbaarheid van het raam in verband met wassen; en zelfs de raambekleding is van invloed. Lees daarom in het blog ook de aandachtspunten die we hier voor je op een rij hebben gezet. 

 

Hoe kies je een geschikt raam – de dingen waar je niet direct aan denkt maar we…

Duizelt het je nu een beetje?

Heb je hulp nodig bij al die keuzes?

Tip: bezoek een showroom voor advies

In de Reynaers showrooms staan diverse aluminium ramen voor je klaar. De vakman geeft je bovendien graag een persoonlijk advies gericht op jouw situatie.

Showrooms voor particulieren
Rina van Heck
Rina van Heck
Reynaers Aluminium
Verhalenverteller en blogger
Rina's blog voor particulieren
Rina van Heck blogt. Gewoon, recht voor z'n raap en lekker leesbaar. Waarover? Over het gebruik van aluminium in de woningbouw: wat je daar mee kunt doen, én wat niet.

''Mijn persoonlijke digitalisering: Toen ik in 1988 mijn atheneum diploma haalde, had het Zwijssen College in Veghel 1 ruimte met slechts enkele computers voor de leerlingen. Mijn geschiedenisscriptie over Djengis Kahn typte ik op de microcomputer van de overbuurman die slechts enkele pagina’s tekst kon onthouden.

Het tekstverwerkingsprogramma waar ik bij mijn eerste werkgever CHV mee startte was DW4 (digital writing). Daarna volgde WordPerfect. Dit blog typ ik in Word op een tablet pc, terwijl aan mijn pols mijn fitbit een seintje geeft dat het tijd is om weer eens te gaan lopen. De geadviseerde 10.000 stappen per dag zetten, lukt niet als je maar achter je computer blijft zitten en op je mobieltje blijft staren.''

Inspiratie: blogs met tips speciaal voor particulieren