Skip to main content
Reynaers Aluminium schuifpui Villa Hoefsevonder Berlicum
24 juli 2023

Schuifpui, schuifdeur en hefschuifdeur – de belangrijkste overeenkomsten én verschillen

Woontijdschriften maken je dromerig. Én hebberig. Je denkt aan de prachtige huizen die erin staan. Je bekijkt de fantastische foto’s met opgeruimde kamers met designmeubels. Super grote aluminium schuifpui. Een muur van glas en dus enorm veel licht binnen. Je zucht. Dat wil jij ook. Je ziet jezelf in het vroege voorjaar al genieten op de bank. Zonnestralen verwarmen jouw gezicht. De deur staat open. De geur van lente. Boek, een drankje en je lief erbij en je leven voelt op dat moment uitstekend, misschien zelfs wel perfect.

Terug naar de realiteit. Zie jij op zo’n foto wat voor schuifdeur dat precies is? Vast niet. Het is gewoon een grote deur. Hoe ingewikkeld kan dat zijn? 



Nou… de ene deur is de andere niet. Wil je in jouw huis een schuifpui plaatsen, dan is het verstandig om de verschillen te weten. Dat helpt bij het maken van de voor jou beste keuze.

Maakt verbouwing, renovatie of nieuwbouw een verschil?

Nee, het maakt niets uit of je nu een bestaand huis gaat verbouwen of renoveren of een helemaal nieuw huis bouwt. Of het nu gaat om een tweeondereenkap woning, rijtjeshuis, tinyhouse, schuurwoning, penthouse of villa, voor iedere situatie is er een geschikte aluminium schuifdeur te maken. Mooi toch?

Schuifpui of schuifdeur? Wat is eigenlijk de juiste term?

Schuifpui of schuifdeur: daarmee bedoelen we hetzelfde. Een deur die je weg kunt schuiven om een doorgang te creëren. Dat kan op twee manieren:  

  • (Gewone) schuifdeur:

    • Je schuift de deur naar links of rechts. De deur is voorzien van wielen die over een rail rollen. 

  • Hefschuifdeur:

    • Voordat je de deur weg kunt schuiven, til je deze omhoog met de deurkruk. Dat gaat soepel en in 1 beweging. De deur rolt op wielen over een rail. Doordat je de deur eerst optilt en pas daarna openschuift, rolt deze licht en soepel. 
Reynaers Aluminium MasterPatio hefschuifdeur

Hefschuifdeur MasterPatio

Het ultraslanke, minimalistische en transparante design van MasterPatio valt op. Het hefschuifsysteem kreeg niet voor niets een Red Dot Award.

Een belangrijk verschil: het bedieningsgemak

De manier waarop je de deur opent, vormt op het eerste oog dus het grootste verschil. Ook in bedieningsgemak: die is bij een hefschuifdeur optimaal. Je hoeft minder kracht te zetten om de deur te openen en voelt minder weerstand. Maar er zijn meer verschillen. Net als overeenkomsten. Daarom staan beiden hieronder voor je op een rij.

Verschillen én overeenkomsten tussen schuifpui, schuifdeur en hefschuifdeur

 

In design, bediening en techniek zijn er natuurlijk de nodige verschillen tussen de verschillende schuifdeursystemen. Slank of liever robuust? Met de hand open maken of motorgestuurd? Hoge isolatie? In de onderstaande tabellen staan de overeenkomsten en verschillen voor je op een rij.

 

Naar welke uitstraling ben je op zoek?

Hoe moet jouw schuifdeur eruit zien? Wil je maximale transparantie, dan kies je voor een slank deursysteem. Wist je dat je ervoor kunt kiezen om de deur als het ware op te delen in meerdere deuren? Zo ontstaat een glazen wand die bestaat uit meerdere weg te schuiven delen. 

Reynaers Aluminium tabel schuifdeuren design

Bedieningsgemak

Vergis je niet: een grote schuifdeur kan flink zwaar zijn. Hoe schuif je zo'n deur dan toch eenvoudig open?

Reynaers Aluminium tabel schuifdeuren bediening

Technische specificaties

Je ziet er niets van, maar in zo'n schuifdeur zit veel techniek verwerkt. Die zorgt voor comfort. Je wilt tenslotte dat wind en water niet binnenkomen. Ook een hoge isolatiewaarde is van belang.

Reynaers Aluminium schuifdeuren techniek uitleg

Vaktermen eenvoudig uitgelegd

Net als 5 belangrijke aandachtspunten

Vind je vaktermen als deurvleugels, monorail en dichting lastig? We begrijpen dat je geen deurenexpert bent. Je leest de betekentis van het gebruikte deurenjargon en diverse vaktermen die handig zijn om te weten, daarom in het speciale blog hieronder.



Daarin staan trouwens ook 5 belangrijke aandachtspunten die jou helpen bij het kiezen van de juiste aluminium deur. Welk systeem het beste bij jouw situatie past, is namelijk afhankelijk van de toepassing en locatie waar je de schuifpui in je woning wilt plaatsen. 

Blog: Hoe kies je de schuifdeur die bij je past?
Schuifdeur schuifpui

Lees Rina's blog voor particulieren

Blog over het gebruik van aluminium in de woningbouw: wat je daar mee kunt doen én wat niet.

Twijfel je tussen een houten, kunststof, stalen of aluminium schuifpui?

Smaken verschillen. De uitstraling of het design van een deur ook. Of je nu kiest voor een schuifpui van hout of staal, kunststof schuifdeur of een van aluminium, aan de basis staat jouw wens om een ruimte te kunnen openen en af te kunnen sluiten. Om jouw huis en tuin bijna naadloos in elkaar over te laten lopen en lekker veel licht binnen te krijgen.

 

Duurzaam en onderhoudsarm

Onze voorkeur kun je natuurlijk wel raden: een aluminium schuifpui. Maar, die onderbouwen we graag met goede argumenten. 

Houd je van duurzaam en onderhoudsarm, dan is aluminium echt de beste keus. Aluminium is oneindig te recyclen zonder kwaliteitsverlies. En de prijs is prima vergelijkbaar met die van een hardhouten schuifdeur. Een ander groot voordeel: aluminium hoef je niet te schilderen. Nooit. Daarmee bespaar je dus jaar in jaar uit geld, of je nu zelf graag met een kwast en verf aan de gang gaat of er iedere zes jaar een schilder voor inhuurt. Je leest in het blog hieronder hoe dat precies zit.

Blog: Waarom je aluminium kozijnen niet hoeft te schilderen
Reynaers-Aluminium-Schuifdeur-vouwdeur.jpg

HiFinity

Schuifdeur HiFinity laat binnen en buiten bijna naadloos in elkaar overlopen.

En hoe nu verder?

Ervaar voordat je jouw definitieve keuze maakt, zelf de verschillen tussen een gewone aluminium schuifdeur en een hefschuifdeur. 



Hoe dan? 



Door zoveel mogelijk deuren zelf te openen en te sluiten, bijvoorbeeld in een van de showrooms. Daar staan diverse aluminium deuren voor je klaar. Bekijk de mogelijkheden en voel zelf hoe je zo’n deur openschuift. Hup naar de showroom dus. De vakman helpt je graag met een persoonlijk advies gericht op jouw situatie. 

 

Showrooms voor particulieren
Rina van Heck, Reynaers Aluminium
Rina van Heck
Reynaers Aluminium
Verhalenverteller en blogger
Rina's blog voor particulieren
Rina van Heck blogt. Gewoon, recht voor z'n raap en lekker leesbaar. Waarover? Over het gebruik van aluminium in de woningbouw: wat je daar mee kunt doen, én wat niet.

Rina: ''Wie wil er nou geen hoofdrol? Spreekwoorden en gezegden waarin de “deur” centraal staat zijn er genoeg. Wat dacht je hiervan: Zo gek als een deur. Dat doet de deur dicht. Bij iemand de deur platlopen.

Ook een leuk woord: een opendeurdag. Zo noemen mijn Belgische collega’s een open dag in hun showrooms. Zou Wordfeud dat woord accepteren? Vast niet. Daarom speel ik liever scrabble met een echt speelbord en van die losse, vierkante blokjes met letters erop. Er omheen ‘’mijn’’ drie mannen die per se willen winnen, en ik. Genoeg discussie: ‘’Hoezo bestaat dat woord niet? Ik weet zeker van wel. Zoek maar op in de Dikke van Dale’’. Af en toe vliegen de letters letterlijk door de kamer. En ook de hotels en huizen van monopoly vlogen op vakantie regelmatig door de tent. Wil je winnen, leer verliezen. Maar dat lijkt me een open deur…''

Inspiratie: blogs met tips speciaal voor particulieren