Skip to main content
reynaers_aluminium_woonhuis_jacobs
09 Mar 2021

4 tips voor het schoonmaken van aluminium ramen, deuren en kozijnen

Levenslang plezier én een streeploos uitzicht

Verkeerde reiniging en gebrekkig onderhoud kunnen problemen veroorzaken. Ook bij aluminium ramen, deuren en kozijnen. Die hoef je niet te schilderen, maar af en toe schoonmaken moet natuurlijk wél. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je hieronder.

Wat je beter niet kunt doen

Herken je dit: vliegenpoep en vlekken op het raam, zand op het kozijn? Je kijkt naar buiten en ziet dat het tijd is om de ramen weer eens goed te wassen. Je veegt eerst met een handveger het zand van de kozijnen. Je laat daarna je driejarige zoontje helpen want die houdt van water. Met kletsnatte mouwen en een lach op zijn gezicht sopt hij er lekker op los. Helaas zie je iets te laat dat hij het schuursponsje uit de emmer pakte. Jij gebruikte de sponskant om de vliegenpoep voorzichtig te verwijderen van het glas. Hij schuurt met de andere kant fanatiek over het kozijn. Dat krast. Oeps.

Krassen op glas en kozijnen kunnen ook ontstaan door zand dat eroverheen schuurt. De onderkant van het glas in mijn achterdeur zit vol krassen van de nagels van mijn hond Scooby. Die sprong er in zijn jonge jaren steeds enthousiast met zijn voorpoten tegen aan. Die krassen was je niet weg, al poets je nog zo hard.

Mijn ramen waste ik voorheen met water met een scheutje ammonia erin. De geur benam me direct de adem. De ramen werden er – redelijk – schoon van. Mijn handen vervelden een paar dagen erna altijd. Ze reageerden allergisch op de chemische formule van ammoniak met water.
 

Ik maak het glas tegenwoordig ook wel eens schoon met ruitenreiniger uit zo’n sprayfles. Die belooft een streeploos eindresultaat. Dat lukt mij nooit. Als de zon op de ramen schijnt, stralen de strepen me tegemoet.

 

Schoonmaakazijn, afwasmiddel, een ui in het water, een elektrische wisser: er zijn volop middelen die zouden kunnen helpen om je ruiten smetteloos schoon te krijgen. Wat gebruik jij?

reynaers_aluminium_villa_berghuis_breda2

Wat is jouw schoonmaaktruc? Mijn schoonmoeder gooide na het wassen van de ramen met een soeplepel grondwater over het glas voor een streeploos eindresultaat.

reynaers_aluminium_2015_nl_het_brouwhuis_oisterwijk

Let wel goed op:

Heb je aluminium ramen, deuren en kozijnen dan kun je beter geen chemische stoffen gebruiken. Die kunnen de lak en het aluminium aantasten.

Hoe moet het dan wel?

Aluminium hoef je slechts schoon te maken met water. Wil je per sé poetsen met een reinigingsmiddel? Gebruik dan géén schoonmaakmiddelen met chemische stoffen. Een pH-neutraal middel mag wel.

Volg deze stappen voor een smetteloos schoon eindresultaat

 1. Verwijder als eerste zand of ander los vuil. Spuit hiervoor het glas en de kozijnen met overvloedig veel water nat. Spoel zo alle viezigheid zorgvuldig weg.
   
 2.  Wrijf het kozijn droog met een zachte, droge doek.
   
 3. Was het glas en eventueel het aluminium, met een pH-neutraal reinigingsmiddel en veeg het glas met een wisser droog.
   
 4. Wrijf direct hierna de kozijnen weer droog met een zachte, droge doek.  
reynaers_aluminium_hera_1607_eindhoven

Hoe vuil je ramen worden, is ook afhankelijk van je omgeving. Woon je vlakbij de kust, in een stedelijke omgeving, vlakbij een spoorweg of juist landelijk?

Het lukt niet om zo de vliegenpoep van het aluminium te poetsen. Wat nu?

Resten van insecten of andere vervuiling kunnen lastig te verwijderen zijn. Reynaers beschikt over een aantal speciale reinigingsmiddelen die vervuiling helpen verwijderen zoals:

 • Reynaers Deepclean: een reiniger voor het verwijderen van organische vervuiling zoals insecten, vet, vuil en lichte harsen.
 • Reynaers Clean & Care Wax: een middel waarmee je het aluminium en het glas in één handeling reinigt en onderhoudt.

Vraag bij jouw specialist naar de middelen die geschikt zijn voor jouw kozijnen. Die geeft je graag advies en kan de reinigingsmiddelen voor je bestellen. Ook belangrijk: lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing volledig door. Zo weet je precies hoe je te werk moet gaan om jouw aluminium ramen, deuren en kozijnen weer smetteloos schoon te krijgen.

 

Kijk hier voor een specialist bij jou in de buurt.

reynaers_aluminium_img_5750

Reynaers werkt samen met een aantal gerenommeerde en gespecialiseerde gevelbouwers. Stuk voor stuk vakmensen die al jaren in het vak zitten. Ook voor hulp bij de keuze voor het beste reinigingsmiddel ben je daar dus aan het juiste adres.

De vier tips in het kort op een rij

 

 • Verwijder altijd eerst de vervuiling zoals zand, met overvloedig water.
   
 • Reinig hierna het glas en het aluminium met zuiver water of een pH-neutraal reinigingsmiddel.
   
 • Wrijf het aluminium goed droog met een zachte, droge doek.
   
 • Hardnekkige vervuiling? Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel zoals Reynaers Deepclean of Clean & Care wax.

Zo heb je levenslang plezier van je aluminium ramen, deuren en kozijnen én een streeploos uitzicht.