Skip to main content
Outside view of Giving Tree private home in the United States.

Hoe sluiten we de aluminium recyclebaarheidskringloop?

Aluminium is een duurzaam en veelzijdig materiaal dat geschikt is voor het gevelwerk van zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Maar wist u dat het ook 100% recyclebaar is? In feite kunt u aluminium oneindig vaak recyclen, zonder kwaliteitsverlies. Circulariteit ten top.

Reynaers Aluminium profielen bestaan uit duurzame materialen om u een strakke esthetiek en uitstekende prestaties in één te bieden. Uw ramen en deuren zijn verkrijgbaar in verschillende designs, die passen bij elke bouwstijl. Maar de systemen zien er niet alleen fantastisch uit, ze zijn bijna volledig recyclebaar en bieden ook een verantwoorde groene bouwoplossing. Wij leggen uit hoe aluminium opnieuw wordt gebruikt en bespreken de voordelen van onze duurzame aanpak.

Het aluminium recyclingproces

Het recyclingproces begint met de demontage van oude aluminium profielen en eindigt met gloednieuwe deuren, ramen en gevels die in uw project worden geïnstalleerd. Door de volgende stappen te volgen, kunnen we hoogwaardige oplossingen bieden met een beperkte impact op het milieu:

1. Snijden en sorteren van aluminium

Nadat het oude gevelwerk uit het gebouw is verwijderd, wordt het aluminium gescheiden van alle andere materiaalsoorten en in gemakkelijk te verwerken stukken gesneden.

2. Smelten van aluminium en gieten van knuppels

Wanneer het gesorteerde aluminium zuiver genoeg is voor hergebruik als basismateriaal, wordt het gesmolten en tot knuppels gegoten. Een knuppel is de vorm die wordt gebruikt om het aluminium naar extruders te transporteren. Zij voeren de knuppels vervolgens in de extrusiemachines in.

3. Extruderen van de profielen

De knuppels worden opnieuw gesmolten tot de juiste temperatuur en onder hoge druk door een mal geduwd. Het materiaal dat eruit komt, wordt een beetje uitgerekt om het recht te maken. En vervolgens op de juiste lengte gesneden, dit is in de meeste gevallen zo'n zeven meter.

4. Profielen bestellen voor een project

Op basis van metingen ter plaatse bestelt een gevelbouwer profielen in een specifieke kleur voor zijn volgende project. Daarom worden de zeven meter lange profielen eerst gelakt of geanodiseerd voordat ze naar de gevelbouwer worden verzonden.

5. Fabricage en installatie van nieuwe ramen

De gevelbouwer snijdt de profielen op maat en monteert ze op de juiste manier. Als de ramen klaar zijn, worden ze naar de bouwplaats vervoerd en in het gebouw geplaatst. Nu is de cirkel rond en na enkele tientallen jaren kan de cyclus weer opnieuw beginnen.

Waarom we aluminium recyclen

Nu weet u hoe, maar laat ons ook uitleggen waarom wij aluminium recyclen. Aangezien aluminium het belangrijkste materiaal is dat in onze systemen wordt gebruikt, heeft het de grootste impact bij het verbeteren van de duurzaamheid van onze producten.

Tot 95% van alle "end-of-life" aluminium doorloopt momenteel het recyclingproces zoals hierboven beschreven. De huidige wereldwijde vraag naar aluminium overtreft echter de beschikbaarheid van gerecycled aluminium. Dit betekent dat de industrie nog steeds primair aluminium moet produceren. Gelukkig proberen veel bedrijven, waaronder Reynaers Aluminium, hun koolstofvoetafdruk te verkleinen door de aluminiumproductie te ondersteunen met hernieuwbare energiebronnen, zoals waterkracht. Het resultaat is wat wij "koolstofarm aluminium" noemen.

Reynaers Aluminium streeft in al zijn producten naar een perfect evenwicht tussen gerecycled en koolstofarm aluminium. Zo kunnen we de perfecte oplossing bieden voor uw energiezuinig of passief bouwproject. En met verbeterde thermische prestatiesakoestische isolatie, meerdere veiligheidsvoorzieningen en onbeperkte ontwerpmogelijkheden sluiten onze groene bouwcomponenten feilloos aan bij de architecturale behoeften van elk bouwwerk.

Meer weten over de impact van aluminium op het milieu?

Lees hier meer

Copyright

De Gevende Boom - Faulkner Architects (architect), Joe Fletcher Photography (fotograaf)