Skip to main content
couleurs et finitions

Poeders met effectpigmenten, veelal metallic effecten, zijn er in twee uitvoeringen: niet gebondert poeder en gebondert poeder. Wat is het verschil?

Niet gebondert poeder:

Dit is een poeder waarbij de effectpigmenten, veelal metallic deeltjes, separaat met het basispoeder worden vermengd. De metallic deeltjes bewegen zich vrij ten opzichte van het basispoeder en kunnen zich niet gecontroleerd “nestelen” in de uiteindelijke laklaag. Een niet gebondert poeder bestaat uit twee ingrediënten en is daardoor esthetisch minder stabiel.

Gebondert poeder:

Hierbij worden de effectpigmenten, veelal metallic deeltjes, onder een gecontroleerde temperatuur verbonden aan en/of met het basispoeder. Een gebondert poeder bestaat uit één receptuur wat de stabiliteit met betrekking tot het esthetische ten goede komt.

Moffelpoeders met metallic deeltjes zijn gevoelig voor kleurverschillen. Oók bij een gebondert poeder. Mogelijke kleurverschillen ontstaan door:

  • De meegegeven glansgraad aan het poeder. Hoe lager de glansgraad des te gevoeliger voor kleurverschillen.
  • Het niet uit één batch van het poeder gaan lakken.
  • De hoeveelheid metallic deeltjes én hoe ze gericht zijn.
  • Verticaal en/of horizontaal lakken. Bij verticaal lakken liggen de metallic deeltjes in de lengte richting van het profiel, bij horizontaal lakken “haaks” op het profiel.
  • De afmeting van de profielen. Kleine profielen hebben doorgaans een meer glanzend oppervlak dan grotere profielen, wat optisch een kleurverschil weergeeft.

Hoe kunt u de risico’s op kleurverschil minimaliseren?

Het antwoord is simpel: zorg dat de profielen in één batch gelakt worden met een uit één batch gemaakt poeder.

Advies transport puien met metallic lak:

Daar waar de puien tijdens transport tegen elkaar worden gezet met daartussen bijvoorbeeld een blokje PU foam, om EERST het profiel te omwikkelen met ’n niet schurend plastic en dan pas het PU foam blokje vastzetten met weer ’n niet schurend plastic. Door het eventueel gaan  bewegen van de puien tijdens transport kunnen plaatselijk vlekken ontstaan.

Meer informatie

Heeft u vragen over de garantie i.c.m. lakwerk? Neem contact op met de afdeling Support, bereikbaar via telefoonnummer +31(0)492 - 56 10 31.