Afwerking

Of u nu kiest voor een gelakt of geanodiseerd oppervlak, u kunt van de levenslange schoonheid van uw ramen  genieten zonder te investeren in verf of lak. In tegenstelling tot andere materialen, is het kozijn voorzien van een poedercoating of geanodiseerd aluminium dat niet aangetast wordt door UV-straling en nooit zal gaan roesten of rotten, waardoor het zeer weinig onderhoud nodig heeft. De afwerking van uw ramen biedt niet alleen een esthetische waarde, maar het biedt ook extra bescherming aan het aluminium.

Zuiver aluminium heeft een zeer goede corrosiebestendigheid door een oxidelaag die het metaal beschermt tegen de buitenomgeving. Dit natuurlijke, onbehandelde oppervlak is het typische uiterlijk van de eerste aluminium kozijnen. Tegenwoordig zijn nieuwe technieken ontwikkeld voor de oppervlaktebehandeling van aluminium die de duurzaamheid verhogen en de systemen een extra design aspect geven.

Poedercoaten

Om uw profiel systemen in elke kleur die u maar kunt bedenken aan te bieden,  heeft Reynaers Aluminium een laktechniek genaamd poedercoating. In het proces van poedercoating wordt het aluminium ontvet en gereinigd. Een gekleurd poeder wordt vervolgens gesproeid op de statisch geladen profielen. Deze profielen worden hierna gebakken in ovens, waardoor het poeder tot een stabiele en kwalitatief hoogwaardige afwerking van het aluminium fungeert. Om maximale kwaliteit te kunnen garanderen, wordt deze procedure uitgevoerd volgens de strenge richtlijnen van de Europese Qualicoat-norm (link: Qualicoat).

Anodiseren

De anodisatie oppervlakte behandeling geeft de profielen een gecontroleerde oxidelaag, waardoor ze een hoog niveau van bescherming in combinatie met een natuurlijke uitstraling krijgen. In het proces van anodisatie wordt het profiel ontvet en gereinigd en ondergedompeld in een chemisch bad. Hier vindt een kunstmatig oxidatieproces plaats door de poriën van het aluminium te openen. De profielen worden geverfd in een bad van metaaloxide. Tenslotte sluiten de poriën weer in een speciaal stoombad. Om de beste kwaliteit te garanderen, wordt deze gespecialiseerde procedure uitgevoerd in overeenstemming met de strenge richtlijnen van de Europese Qualanod-norm.

Wat moet ik kiezen?

Er is vrijwel geen verschil in kwaliteit tussen lakken of anodiseren. Het enige subtiele verschil vindt u in de esthetica: met lak wordt het aluminium oppervlak bedekt met een toplaag, terwijl bij anodiseren de oorspronkelijke structuur van het aluminium behouden blijft. Echter, sommige extreme of agressieve (vervuilde) omgevingen, zoals in kustgebieden of grote steden, vereisen een extra niveau van bescherming. Reynaers adviseert daarom vooraf anodisatie van de profielen voordat ze voorzien worden van een poedercoating. De combinatie van deze twee technieken resulteert in een volledige lange termijn bescherming van de bouwelementen.