Skip to main content
Reynaers-Aluminium-Huis-verbouwen-tips.jpg

Tip 1: Laat een bouwkundige inspectie uitvoeren

“Laat altijd een inspectie uitvoeren, zeker als je nieuwbouw gewend bent. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf. Wij hebben zelf een bouwkundige achtergrond en een familie van bouwers. Maar als je dat niet hebt, is dit een aanrader. Een bouwkundig inspecteur ziet verborgen gebreken die je zelf niet ziet. Met een inspectierapport in de hand sta je ook sterker in je onderhandeling met de verkoper.”

Reynaers-Aluminium-Nieuwe-kozijnen-oude-woning.jpg

Mieke en Steven voor hun net aangekochte woning in het centrum van Helmond

Begin met de basis, daarna kun je het zo mooi maken als je wilt.

Steven en Mieke

Tip 2: Begin met het bouwkundige

“Het is verleidelijk om met de leukste projecten te beginnen zoals de badkamer en de de keuken. Maar het is voor de toekomst belangrijk dat je droomhuis ook daadwerkelijk staat als een... huis. Dus wind- en waterdicht, vloeren, geen (potentiële) verzakkingen en verrassingen in het leidingwerk of de riolering etc. Als je dit soort projecten achteraf moet doen, is dat moeilijker en vaak ook duurder. Begin met de basis, daarna kun je het zo mooi maken als je wilt.”

Tip 3: Inspecteer de kozijnen grondig

“Rot hout onder een ogenschijnlijk mooie verflaag, kierende hoeken, enkel glas. Dat zijn allemaal risico’s, vooral in oudere huizen. Vergis je niet: oude kozijnen en glas tikken flink aan op je energierekening. Nieuwe kozijnen plaatsen, maakt je huis energiezuiniger, duurzamer en stiller, maar kost ook geld. Voor ons is het een van de grootste projecten in onze verbouwing. Dan is het wel fijn om te weten waar je aan toe bent.”

Reynaers-Aluminium-Huis-verbouwen-tips-1.jpg

Een dikke verflaag kan veel verborgen gebreken aan het zicht onttrekken. Het kozijn van de erker was helemaal rot.

Reynaers-Aluminium-Huis-verbouwen-tips-metadata-small-landscape.jpg

Grote stalen geven een beter zicht op de kleur.

Tip 4: Kies de juiste kleur

“Neem de tijd. Je kunt de kleur voor je muren en kozijnen niet goed beoordelen op één moment. Dus neem daar de tijd voor. Bekijk hoe de kleur uitpakt op verschillende dagen en momenten, overdag en ‘s avonds. Het weer, zonnig of bewolkt en de lichtinval zijn heel bepalend voor hoe de kleur van je kozijnen in de praktijk uitpakt. Wij hebben grote kleurstalen op A4-formaat gevraagd in plaats van kleine staaltjes. Zo konden we de kleur veel beter zien.”

Tip 5: Wie doet wat?

“Goede afspraken zijn belangrijk. Zeker als je verschillende aannemers hebt voor verschillende klussen, of als je ook dingen zelf doet. Neem het aftimmeren van nieuwe kozijnen aan de binnenkant. Dat is niet bij alle aannemers standaard. En wie doet het dan? Wij hebben met onze aannemer afgesproken dat wij het stucwerk en de vensterbanken zelf doen, want we hebben een paar prima klussers in de familie. Maar dat geldt niet voor iedereen. Weet waar je aan toe bent en voorkom verrassingen.”

Reynaers-Aluminium-Huis-verbouwen-tips-2.jpg

Aan de binnenzijde moeten Mieke en Steven met hun handige familieleden zelf aan de slag.

Tip 6: Vraag advies

“Wij zijn in de showroom van Vromans Kozijnen geweest en dat heeft ons enorm geholpen. Zien en voelen is toch heel anders dan online zoeken. En specialisten kunnen je helpen keuzes te maken. Ik kreeg ook een goede tip van een collega bij Reynaers: wij hebben gekozen voor een vouwdeur naar de tuin. Die wordt op internet vaak afgebeeld zonder dorpel, verzonken in de vloer. Dat is prachtig, maar hij wees me erop dat een dorpel ook functioneel is als waterkering, bijvoorbeeld als het heel hard regent. Daarom hebben wij ervoor gekozen wel een dorpel te plaatsen. Het is fijn als je zulk advies krijgt.”

Reynaers-Aluminium-Huis-verbouwen-tips-3.jpg

Na een dag hard werken zit de nieuwe vouwdeur strak in de oude gevel. Een groot verschil met de situatie ervoor. Links: oude houten schuifdeur. Rechts: nieuwe aluminium vouwdeur van Reynaers.

We volgen de verbouwing van Mieke en Steven met belangstelling en we hopen dat je er inspiratie uithaalt.

Nog meer advies nodig? Bezoek een showroom bij jou in de buurt.

Vind een showroom