Skip to main content
Bart, Mark en hun vader Karel Van Oorschot.
01 Oct 2018

Aan het woord: Van Oorschot Aluminium Constructies - "We bewegen nu sneller dan vroeger"

De klant aan het woord. We gingen daarom op bezoek bij Van Oorschot Aluminium Constructies dat nog geen 2,5 kilometer bij Reynaers vandaan zit in Helmond. Bart en Mark namen het stokje over van hun vader Karel van Oorschot. Ze vertellen over tevredenheid vroeger en over nu. En over groeien, terwijl dat eigenlijk geen ambitie is.

Het bord ‘Parkeren’ stuurt bezoekers nog het terrein naast de fabriek in Helmond op. Maar rijd je vervolgens dat terrein op, dan blijkt dat vrijwel alle parkeerruimte wordt gebruikt voor opslag van materialen. Stonden er daarom zoveel auto’s naast de weg geparkeerd?

“Haha … de materialen lagen eerst achter de fabriek opgeslagen. Maar dat deel hebben we bij de productie getrokken”, vertelt Mark van Oorschot. “Er is een nieuwe overkapping voor de opslag in de maak. En het terrein aan de andere kant van de fabriek hebben we kunnen kopen. Dat wordt het parkeerterrein. Tot die tijd …”

Het bedrijfspand van Van Oorschot Aluminium in Helmond.

Het bedrijfspand van Van Oorschot Aluminium aan de Waterbeemd in Helmond.

Vroeger

De tijdelijke parkeerhectiek illustreert de stormachtige ontwikkeling van het bedrijf; en dan met name in de laatste jaren. De term ‘vroeger’ valt regelmatig tijdens het gesprek. “Vroeger deden we een paar grote projecten per jaar. Meer konden we niet aan. Wat we toen ‘groot’ noemden, daar draaien we tegenwoordig de hand niet meer voor om. En vroeger? Nou ja, dat is dan vijf, zes jaar geleden …”

"Klanten waren tevreden. Ik ook."

We gaan even écht terug naar ‘vroeger’, naar 1961. Frans van Oorschot start in een schuur aan huis zijn bedrijf in het produceren van stalen trappen, kozijnen en constructies. Toen de eerste opdracht voor het maken van een wenteltrap kwam, moest opa Van Oorschot uitkijken naar een andere ruimte. Zijn schuur was te laag.

Sindsdien verkaste het bedrijf verschillende keren, om uiteindelijk aan de Waterbeemd in Helmond neer te strijken. “Vroeger waren we maar een heel kleine speler”, vertelt Karel van Oorschot, die het bedrijf begin jaren negentig van zijn vader overnam. “Ik heb ook nooit de ambitie gehad om te groeien. Het was altijd goed zoals het was: klanten waren tevreden. En ik ook.”

Zijn zonen dachten daar iets anders over. Als tiener hielpen zij alle vrije uren al mee in de fabriek, zonder het idee of ook maar de illusie te hebben dat ze later ooit in het bedrijf zouden komen te werken.

“Mark heeft Small Business gedaan, ik Commerciële Economie”, vertelt Bart. “We hebben allebei dus geen technische achtergrond. Maar allebei kwamen we er tijdens onze studie achter dat ons hart in het aluminium ligt. We hebben onze studie afgerond en zijn daarna in de zaak gestapt.”

Inkomhal van de gerennoveerde cacaofabriek in Helmond.

Van Oorschot Aluminium Constructies maakte de aluminium gevels van de tot cultuurcentrum getransformeerde Cacaofabriek in Helmond.

Man aan het werk in de productiehal van Van Oorschot Aluminium.

In de productiehal monteert men de dubbele deuren voor 240 woningen in Amsterdam Science Park.

Snelheid

Met het intreden van de twee zonen kreeg Van Oorschot Aluminium Constructies B.V. uiteraard een heel andere uitdaging en structuur: Bart: “Toch ging dat heel geleidelijk. We hebben zelf de eerste jaren vooral in de fabriek gewerkt. We hebben gefreesd, gemonteerd, geassembleerd. We hebben alles gedaan wat in het proces aan de orde komt. Later, toen de groei doorzette, zijn we ieder ons eigen ding gaan doen. Mark heeft tegenwoordig de leiding over de werkvoorbereiding en de inkoop; de productie sturen we samen aan. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de montage en zit ik veel buiten en onderhoud de contacten met relaties.”

Dat ze alle ins en outs uit de productie kennen, daar plukken ze nu de vruchten van: “We kennen het materiaal, weten wat de machines kunnen en wat niet. Daardoor kunnen we in gesprekken met klanten direct aangeven wat de mogelijkheden zijn. We hoeven niet eerst te overleggen met de productieleider. Je merkt dat klanten dat fijn vinden, omdat het de snelheid in het proces ten goede komt.”

Groei

Inmiddels heeft het bedrijf elke dag gemiddeld 25 man aan het werk; een verdubbeling ten opzichte van ‘vroeger’, ten opzichte van een paar jaar geleden dus. “De economie is natuurlijk aangetrokken. Dat verklaart deels die groei. Maar ook het feit dat we veel in onze mensen en de machines investeren, betaalt zich uit. We leggen de lat hoog, maar kunnen dat ook waarmaken. Aannemers voor wie wij werken, zien dat en waarderen dat. Met bijna allemaal hebben we een langdurige samenwerking.”

Man aan het werk in de productiehal van Van Oorschot Aluminium.

Aan het werk in de productiehal bij Van Oorschot Aluminium.

Reynaers beschouwen wij als een verlengstuk van ons bedrijf.

Karel van Oorschot

Datzelfde geldt ook met de leveranciers: de samenwerking met Reynaers gaat al terug naar de begintijd van het bedrijf, toen opa Frans nog in zijn eentje profielen maakte. “Alles klopt gewoon”, vertelt Karel, die officieel dan wel het bedrijf heeft overgedragen aan zijn zonen, maar nog iedere dag in de fabriek is te vinden. “Het materiaal is top, de documentatie hebben ze op orde, ze spreken dezelfde taal als wij, staan hetzelfde in het leven als wij en bieden je support zodra je die nodig hebt. Reynaers beschouwen wij als een verlengstuk van ons bedrijf.”

Ambities

Van een bedrijf dat nooit de ambitie had om te groeien naar een bedrijf dat groeide. Hoe ziet de toekomst eruit? “Dat is koffiedik kijken en mede afhankelijk van de ontwikkelingen in de bouw”, vertelt Bart. “Maar één ding is onveranderd gebleven sinds de tijd dat opa het bedrijf oprichtte: groeien is eigenlijk nog steeds geen ambitie. Het gebeurt. En dat is prima. Maar wij willen vooral in control blijven. Wij willen onze afspraken na kunnen blijven komen en dat mensen hier met plezier willen blijven werken.”

Mark vult zijn oudere broer aan: “We hoeven niet te groeien, maar willen ook niet stil blijven staan. We hebben dit jaar een nieuwe SBZ151 bewerkingsmachine aangeschaft, breiden binnenkort de fabriek uit en zijn onlangs met een nieuw computersysteem gaan werken waarmee we de planning veel beter in onze vingers kunnen houden. We blijven dus mee bewegen met de markt. Zoals opa deed en zoals ook vader deed; alleen bewegen we nu sneller dan vroeger …”

Medewerker Van Oorschot Aluminium werkt aan een computersysteem.

Van Oorschot investeerde in een nieuwe SBZ151 bewerkingsmachine en in nieuwe computersystemen.

Colofon