Skip to main content
Headerbeeld_MennoHamers
20 maart 2024

Aan het woord: Menno Hamers – “Als het verhaal klopt, is het ontwerp mooi”

 “Mijn oom was architect. Hij woonde in een oude school. Ik weet nog wel dat ik als kind enorm genoot van het rennen in de gymzaal in zijn huis. Ik vond wat hij deed altijd al heel interessant”, begint Menno. Bij Menno, geboren en getogen in het Brabantse Goirle, zat de passie voor architectuur, bouwafmetingen en strakke lijnen er dus al vroeg in. Langzaamaan groeide die liefde voor architectuur. “Op de middelbare school volgde ik het vak Grieks. We leerden daar ook over de Griekse bouwkunst. Dat intrigeerde mij”. Daar werd de basis voor zijn toekomstige carrière gelegd. Op zijn 19e begon hij met de Bachelor Bouwkunde aan de TU in Eindhoven, en later rondde hij de Master Architecture, Building & Planning af.

Rijden zonder ervaring

Na zeven jaar studeren aan de universiteit ging Menno in 2017 aan de slag bij architectenbureau DR+. Nog niet als volleerd architect, maar eerst een tweejarige periode beroepservaring. “Ik had het geluk dat ik werd losgelaten en al echt aan de slag mocht als architect. Dat is toch waarvoor je gestudeerd hebt en wat je het liefste doet. Maar het voelt ook een beetje alsof je je rijbewijs hebt maar nog niet kunt rijden. Het leukste aan het vak was om opdrachtgevers te verrassen en overtuigen met goede ontwerpbeslissingen waar zij zelf in eerste instantie niet aan dachten”. Toch besloot hij uiteindelijk een andere richting in te gaan.

Menno Hamers - aan het woord

De maquette van Menno's afstudeerproject op de Masteropleiding.

“Door diverse omstandigheden op privégebied, besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Ik was toe aan nieuwe energie, nieuwe contacten en nieuwe dingen leren. Maar wél binnen de bouwsector, omdat ik die sector gewoonweg heel interessant vind”. De droom die hij al had – voor zichzelf beginnen als architect – kwam even om de hoek kijken. “Die toekomstvisie is er altijd al geweest. Alleen liet op dat moment de markt het niet echt toe. Het was voor mij toen niet interessant om zo’n enorme stap te maken. Die durf was er helaas niet”. En toen kwam hij de vacature van Projectadviseur Architecten bij Reynaers Aluminium tegen. “Dat voelde meteen heel vertrouwd. De directe samenwerking met opdrachtgevers, klanten, uitvoerders en aannemers om zodoende tot het gewenste eindresultaat te komen, dat maakte mij enthousiast.”

Team Projectadviseurs Architecten Reynaers Aluminium

Het team Projectadviseurs van Reynaers Aluminium. Van links naar rechts: Mark van Rosmalen, Menno Hamers en Bart Hellings.

De “Menno-straat” in Berkel-Enschot

“Toen ik met mijn studie begon, had ik niet verwacht dat ik nu in zo’n functie zou werken. Je start immers met die opleiding met als doel architect te worden. Ik geniet er nu heel erg van om architecten te adviseren in hun ontwerp met aluminium. Ik weet zeker dat mijn architectenverleden en persoonlijkheid een goede bijdrage zijn”. Die persoonlijkheid is vooral een ‘net even anders’-visie. Menno zocht als student al graag de randjes op, en probeert ook nu voor architecten ‘out of the box’ te denken. “Vroeger als student werd ik daar wel eens op aangesproken. Toen was tegen de stroom in denken niet gewenst. Nu zie ik dat juist als mijn kracht om het wat anders aan te pakken”. Daarbij vindt Menno vooral het verhaal achter een ontwerp belangrijk. “Ik kan het mooi vinden of juist heel lelijk, maar beiden zijn een relatief begrip. Zo lang het verhaal klopt, dan is het ontwerp mooi”.

Menno Hamers - aan het woord

Menno op Pidurangala Rock, uitkijkend over de bekende Lions Rock in Sri Lanka.

Tijdens het interview blijkt dat een memorabel villaproject in Helmond om hoek ligt van zijn huidige werkplek. “Dat is eigenlijk wel toevallig. Ik heb een aantal prachtige villa’s mogen ontwerpen. Daar genoot ik van, want je ziet dan direct het enthousiaste gezicht van de opdrachtgever. In Berkel-Enschot is er zelfs de zogenoemde “Menno-straat”. In die straat staan wel drie villa’s die ik ontworpen heb”, vertelt hij trots. Menno is altijd bezig met mooie, bijzondere of zelfs ‘lelijke’ projecten. “Ik word ontzettend blij van nieuwe plekken ontdekken. Zo reisde ik samen met mijn vrouw door onder andere Sri Lanka en China”, vertelt Menno. “En zelfs daar ben ik bezig met architectuur. Na twee of drie gebouwen heeft zij dat ook wel gehad”, grapt hij. 

Meer aandacht voor circulair bouwen

Hoe ziet hij de toekomst in de bouwsector? “Tja, we moeten toch blijven bouwen. De woningnood blijft immers hoog. Het is de opdracht aan architecten om daar creatief mee om te gaan. Herbestemmingen ontwerpen in plaats van alleen maar nieuwbouw”. 

Daar ziet Menno sowieso meer toekomst in. “Het circulair bouwen zou wat mij betreft meer aandacht mogen krijgen. Hoe gaaf zou het zijn als we in de toekomst al onze bouwmaterialen hergebruiken? Dat je via een platform de steunbalken kunt aanschaffen die uit een oud flatgebouw komen. Alles wat oud is zomaar weggooien vind ik overbodig”.

Een beetje zoals de oude Grieken die bij het tekort aan grondstoffen meer materialen gingen hergebruiken. Zo’n prachtige mozaïekvloer in een oude, luxueuze villa bestond namelijk ook deels uit gerecycled glas. “Tja, die Grieken lopen toch als een rode draad door mijn leven. Dat blijkt nu maar weer”, sluit Menno met een lach af.

Die Grieken lopen toch als een rode draad door mijn leven.

Menno Hamers