Skip to main content
Cas Camp, Technisch Adviseur Reynaers Aluminium
04 mei 2023

Ondersteuning in persoonlijke groei: studeren na werktijd

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk. “Een leven lang leren”, hoor je tegenwoordig steeds vaker. Bij Reynaers Aluminium bieden we graag ondersteuning aan de groei van medewerkers. Dat kan bijvoorbeeld met een eenmalige cursus of met een volledige opleiding. Een fulltime job combineren met een studie. Dat klinkt als een drukke planning. Is er dan nog wel tijd voor voetbaltraining en sociale activiteiten? Collega Cas Camp volgt naast zijn dagelijkse werkzaamheden als Technisch Adviseur de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool in Tilburg.

Cas werkt sinds april 2022 bij Reynaers Aluminium. In een eerder interview gaf hij al aan nog niet klaar te zijn met leren. Hij zit nu in zijn derde leerjaar van de studie Technische Bedrijfskunde. Onlangs werkte hij voor de opleiding aan een opdracht voor Reynaers Aluminium. “De opdrachten en projecten worden vaak afgestemd op het bedrijf waar de studenten werkzaam zijn. Een van de laatste opdrachten was een verbeterproject op Lean Black Belt niveau”. Cas neemt ons mee in de opdracht en de uitkomst.

Schoolopdracht in de praktijk

Het doel van de opdracht was het verbeteren van een proces bij de opdrachtgever, in dit geval Reynaers Aluminium. “In eerste instantie ben ik gaan kijken naar de aanwezige verspillingen binnen de diverse processen. Op basis van een zogenoemde X-matrix werden die verspillingen getoetst aan de doelstellingen van Reynaers Aluminium. De verspilling met de meeste raakvlakken was de aanwezige voorraad. Daar lag mijn focus”, vertelt Cas over de opdracht.

Om de verspilling in voorraad aan te pakken, werd allereerst het proces stap voor stap in kaart gebracht. “Hiermee werd duidelijk welke afdelingen betrokken waren en waar mogelijke knelpunten zaten.” Om de omvang van het probleem te meten, is Cas data gaan verzamelen. “Je moet dan denken aan de hoeveelheid voorraad, hoeveelheid toegestane voorraad, artikelen opnieuw verkocht zonder voorraadvermindering en hoeveelheid verschroot. Dat zijn allemaal belangrijke gegevens”.

Wat blijkt de uiteindelijke oorzaak? “Zowel het ontstaan van voorraad als het ontbreken van voorraadvermindering zorgen voor de aanwezige voorraad bij Reynaers Aluminium Nederland”, vertelt Cas.

Cas Camp, Technisch Adviseur Reynaers Aluminium

Van oorzaak naar oplossing

De oorzaak is bekend, en dan? “Een volgende stap is het onderzoeken van mogelijke oplossingen voor het probleem. Met de betrokken afdelingen werd besloten om de focus te leggen op het ontbreken van voorraadvermindering. In een brainstormsessie kwamen er diverse oplossingen naar boven. Uiteindelijk bleek een koppeling tussen de verschillende voorraadsystemen het meest effectief”, gaat Cas verder. Het gaat dan om het voorraadsysteem van het hoofdkantoor in Duffel en het voorraadsysteem van Reynaers in Nederland. “Met een koppeling van de voorraadsystemen kan in een vroeg stadium gecontroleerd worden of artikelen voorradig zijn bij ons in Nederland.”

Een idee kan natuurlijk niet zomaar toegepast worden en moet eerst onderzocht worden. “Gelukkig was het mogelijk om de systemen met elkaar te koppelen en kon dit ook vrij snel geïmplementeerd worden.”

De schoolopdracht van Cas heeft dan ook daadwerkelijk geresulteerd in een koppeling tussen beide systemen. Hiermee wordt bij het invoeren van een nieuwe bestelling gecontroleerd of specifieke artikelen voorradig zijn bij Reynaers Aluminium in Nederland. “Met deze ontwikkeling moet de aanwezige voorraad bij ons kleine magazijn teruggedrongen worden naar de toegestane, of acceptabele, hoeveelheid voorraad.”

Voetballen in zijn vrije tijd

Cas heeft nog één jaar studie te gaan. Dat betekent nog één jaar een drukke planning. Al besteedt hij zijn tijd na het werk niet alleen maar aan studeren en school. Hij is graag bezig met klussen en voetballen bij de voetbalclub. “En de derde helft niet te vergeten”, sluit Cas af.

Reynaers Aluminium zomerfestival 2022

Cas op rechts tijdens het personeelsfeest in 2022.