Skip to main content
Brand_impact_ReynaersAluminium
29 februari 2024

Het belang van brandwerendheid in de gevel, de regels en mogelijkheden op een rij

Brandveiligheid in een notendop

De regels en eisen rondom brandwerendheid zijn vastgelegd in het BBL (Besluit Bouwwerken Leefomgeving). De normen vereisen doorgaans 30 of 60 minuten WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag). Brandwerendheid en branddoorslag: er gelden volop regels. En er komt nog meer bij kijken:

  • Vlamdichtheid (E): het moment van falen wordt vastgesteld wanneer er te grote openingen ontstaan en/of de constructie hete gassen en/of vlammen doorlaat;
  • Warmtestraling (W): het moment van falen wordt vastgesteld wanneer de warmtestraling, gemeten op een afstand van 1 meter vanaf het geometrisch zwaartepunt van de constructie, een kritiek veronderstelde waarde (15 kW/m2) overschrijdt.
  • Temperatuur (I): hierbij wordt het moment van falen vastgesteld wanneer de temperatuur van het niet direct verhitte oppervlak van de constructie een bepaalde kritiek veronderstelde waarde overschrijdt (temperatuurstijging van gemiddeld max. 140°C, en plaatselijk max. 180°C).
Meer weten over BBL, brandoverslag of branddoorslag?

Esthetiek en brandwerendheid hoeven niet te botsen

Vaak wordt gedacht dat het voldoen aan brandveiligheidsvoorschriften het esthetische ontwerp van een gevel in gevaar brengt. Toch heeft het toepassen van brandwerende elementen meestal geen consequenties voor uw gevelontwerp. Zeker wanneer u kiest voor aluminium.

Aluminium heeft een smeltpunt van rond de 700 graden en draagt niet direct bij aan de brandvoortplanting. In combinatie met het juiste glas en beslag is het mogelijk om een aluminium kozijn met kleine aanpassingen toch brandwerend uit te voeren.

Fenix I in Rotterdam

In Fenix I in Rotterdam werden brandwerende systemen van Reynaers Aluminium toegepast.

Hoe? Een aluminium profiel bestaat uit een aantal kamers. Binnen deze kamers is ruimte om extra materiaal toe te voegen, bijvoorbeeld metalen glasclips in het profiel. Staal heeft immers een nog hoger smeltpunt dan aluminium.  Het toevoegen van koelblokken is ook een veelgebruikte oplossing. 

Benieuwd hoe de toevoeging van koelblokken kan bijdragen?

Door het toevoegen van de extra materialen blijft het aluminium element langer intact tijdens een brand. Hierdoor kunnen veel standaard systemen relatief eenvoudig omgebouwd worden tot een brandwerende oplossing. Zo verschilt de brandwerende gevel visueel gezien niet van de standaardversie, maar verandert het systeem van binnen wel. Belangrijk om te weten: de afmetingen en samenstelling van brandwerende elementen kunnen beperkt zijn. Neem dus altijd contact op met een Projectadviseur van Reynaers Aluminium voor een oplossing op maat.

Knowhow@Reynaers brandwerendheidstest Reynaers Aluminium

Mag een systeem zomaar brandwerend genoemd worden?

Nee beslist niet. Daaraan vooraf gaat een uitgebreid traject van testen bij een gecertificeerd testinstituut. Bij Reynaers Aluminium werken technical engineers die zich richten op de ontwikkeling van brandwerende systemen en de testen begeleiden. Ervaren testers Gerard Meijer (Development Expert) en Bert Maas (Technisch Manager) werken nauw samen met diverse testcentra. Hoe verloopt zo’n test? Waar wordt rekening mee gehouden: van voorbereiding tot uitvoering? En wanneer is een test eigenlijk geslaagd? 

Lees meer in het whitepaper.

Welke brandwerende systemen van Reynaers Aluminium zijn er beschikbaar?

In het whitepaper vindt u een overzicht van de brandwerende mogelijkheden voor ramen, deuren en gevels van Reynaers Aluminium. Daarbij ziet u de maximale afmetingen en aan welke eisen het systeem in de desbetreffende opstelling voldoet. Heeft u vragen over de systemen of beschikbare afmetingen? Neem dan altijd contact op met een van onze adviseurs. Er is namelijk vaak meer mogelijk dan u denkt.

Kennis en expertise op maat voor uw project

De adviseurs van Reynaers Aluminium denken graag met u mee. Wilt u meer weten over de brandwerende mogelijkheden voor aluminium ramen, deuren en gevels? Neem contact op met Projectadviseurs Architecten Menno Hamers, Bart Hellings of Mark van Rosmalen, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20.

Team Projectadviseurs Architecten Reynaers Aluminium