Skip to main content

In het Bouwbesluit staan veel regels rondom brandveiligheid in woonhuizen en appartementen. Ook ventilatie speelt een belangrijke rol. De toevoer van frisse lucht is verplicht in onder andere nieuwbouw. Maar hoe zit het met de zuurstof die daardoor binnen komt bij een brand? Voldoet een ventilatierooster aan de brandwerende regelgeving die het Bouwbesluit of een opdrachtgever eist? ‘Hier komt onze expertise aan bod’, begint Gerard Meijer zijn verhaal. ‘Duco is gespecialiseerd in natuurlijke ventilatiesystemen, waar Reynaers Aluminium een breed scala aan brandwerende aluminium systemen aanbiedt. Door deze krachten te bundelen, konden we samen een unieke, brandveilige oplossing mét ventilatie ontwikkelen.’

Lucas Munsterman, R&D Manager bij Munsterman en Gerard Meijer, Development Expert bij Reynaers Aluminium.

Lucas Munsterman, R&D Manager bij Munsterman en Gerard Meijer, Development Expert bij Reynaers Aluminium

Koelblokken voor EI-classificatie

‘We kregen van Munsterman, een vaste klant van ons, de vraag of we al systemen in ons assortiment hadden met een geïntegreerd ventilatierooster. Het makkelijke antwoord zou “nee” zijn. Maar dat is niet hoe wij werken’, vertelt Gerard. Het antwoord werd: “nog niet”. Samen met leverancier Duco en glasleverancier Vetrotech gingen Munsterman en Reynaers Aluminium de uitdaging aan om het allereerste brandwerende aluminium systeem met ventilatierooster te ontwikkelen. Geen gemakkelijke klus. ‘We startten met een uitgebreid onderzoek naar de beste oplossing. Dat bleek uiteindelijk de plaatsing van koelblokken in het ventilatierooster’, gaat Gerard verder.

Even opfrissen: de EI-classificatie is de hoogst haalbare classificatie bij brandwerendheidstesten. Deze classificatie houdt in dat zowel de vlammen als de warmtestraling tegengehouden worden.

‘De koelblokken zijn van cruciaal belang om te kunnen slagen voor een EI-classificatie. Deze bevatten een compartiment met vocht. Door de warmte van de aangrenzende elementen tijdens een brand, waaronder het aluminium, verdampt dit vocht. Zo koelt het blok de omringende materialen’, legt Gerard uit. ‘Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste zwelbanden toe te passen’.

Geslaagde brandwerendheidstest met ventilatierooster MasterLine 8 stolpraam Reynaers Aluminium

Geslaagde brandwerendheidstest MasterLine 8 stolpraam met ventilatierooster.

Unieke brandwerendheidstest met open ventilatierooster

Voordat een oplossing echt uitgevoerd mag worden, moet deze eerst getest worden. ‘In theorie klopt alles, maar toch moet dat in de praktijk ook zo blijken. Ondanks de zorgvuldige planning, expertise en nauwe samenwerking blijft zo’n testdag altijd spannend’ vertelt Gerard. Het doel is het behalen van de EI-brandwerendheidsklasse.

‘De test is extra bijzonder omdat het ventilatierooster open staat tijdens de brandtest. Dat betekent dus meer zuurstof bij de brand. Hierdoor moeten de zwelbanden extreem snel reageren op de toenemende hitte van de testoven. Door het opzwellen van de zwelbanden wordt het ventilatierooster dichtgedrukt’, legt Gerard uit. Gelukkig zijn de testen met vlag en wimpel geslaagd met EI 30 classificatie.

Knowhow@Reynaers in twee minuten

Brandwerendheidstest MasterLine 8 stolpraam met open ventilatierooster

Benieuwd hoe deze brandtest is verlopen? Gerard Meijer en collega Technisch Manager Bert Maas laten het zien in deze korte video.

Speciale training voor certificering

Ondanks een geslaagde brandwerendheidtest, staat het licht voor productie van het MasterLine 8-FP stolpraam met ventilatierooster nog niet op groen. Als fabrikant mag je namelijk niet zomaar brandwerende ramen en deuren produceren. Om de veiligheid voor gebruikers te garanderen, worden er eisen gesteld ten aanzien van brandoverslag en branddoorslag (WBDBO). Buitendeuren en te openen ramen moeten CE-gemarkeerd zijn op basis van NEN-EN 16034 in combinatie met NEN-EN 14351-1. Zo’n CE-markering geeft aan dat een product volgens de fabrikant aan alle eisen voldoet qua veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Een fabrikant moet daarom een Certificate of Constancy of Performance aanvragen.

Gevelbouwer Munsterman ramen & deuren op brandwerendheidstraining bij Reynaers Aluminium
Brandwerendheidstraining Reynaers Aluminium

‘Door de groeiende vraag naar brandwerende eisen in projecten, bijvoorbeeld in nieuwbouw, vinden wij als Munsterman het belangrijk om officieel gecertificeerd te zijn. Zo kunnen wij onze klanten blijven ondersteunen en leveren’, legt Lucas Munsterman uit. ‘Uiteindelijk beoordeelt een onafhankelijke controleur van SKG ons op twee punten. Allereerst het kwaliteitshandboek wat wij dienen op te stellen, ook wel een Factory Production Control (FPC) genoemd. Daarnaast beoordelen ze het product wat moet voldoen aan alle classificaties en normen. Zo’n controle vindt jaarlijks plaats’, vult Lucas aan. Na het behalen van de certificering mag Munsterman brandwerende elementen produceren én de benodigde koelblokken opslaan.

Als voorbereiding op de certificering volgde gevelbouwer Munsterman een speciaal op maat gemaakte training, gegeven door de experts van Reynaers Aluminium. ‘Die cursus brandwerendheid was er met name op gericht dat onze werkvoorbereiders en projectleiders de juiste expertise krijgen, zodat zij de klanten het beste kunnen adviseren’ vertelt Lucas. De cursus biedt handvatten rondom het starten van een projectaanvraag met brandwerende elementen. In andere woorden: waar start je? Waar liggen de aandachtspunten? Welke vragen stel je aan een klant? Welke kennis is er nodig om het juiste advies te geven? Ook biedt de cursus specifieke informatie over de brandwerende systemen van Reynaers Aluminium.

Eerste toepassing: nieuwe stadsbuurt in Nijmegen

Het geteste en goedgekeurde brandwerende MasterLine 8 stolpraam met ventilatierooster wordt toegepast in project NDW21 in Nijmegen. Het project kenmerkt zich door de dynamiek tussen wonen en werken. Naast woningen is er ook plek voor ondernemende creatievelingen in ateliers en werkruimtes. ‘Er worden 500 flexwoningen gebouwd. Deze flexwoningen worden over 20 jaar weer weggehaald. Een heel duurzame cyclus’ vertelt Lucas. ‘Omdat de klant deze modulaire bouw wil hergebruiken, willen ze een goede constructie. Deze constructie moet daarom voldoen aan alle eisen rondom onder andere geluidsdichtheid en brandwerendheid. Zo kunnen zij deze modules nu maar ook op termijn weer overal plaatsen’.

‘Om dat te kunnen realiseren, moesten we kennis bundelen. Door de fijne ondersteuning van Reynaers Aluminium al vroeg in het traject, verliep de voorbereiding op onze certificering erg soepel. De samenwerking is ons zeer goed bevallen.’ sluit Lucas af. ‘Together for better’, vult Gerard lachend aan.

Vragen over brandwerende mogelijkheden of specifiek advies nodig?

Neem hiervoor contact op met Gerard Meijer of zijn collega Bert Maas. Voor een gericht projectadvies zijn gevelaanzichten met details, inclusief gevraagde brandklasse en brandrichting noodzakelijk. De adviseurs van Reynaers Aluminium helpen u graag met al uw vragen rondom brandwerendheid. Ze zijn bereikbaar op telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 31.

Partners bij dit project

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen