Skip to main content
The Passive House logo.
20 april 2023

De kracht van onze Passiefhuis gecertificeerde producten

Het Passiefhuiscertificaat is een Duitse energienorm, gecreëerd door het Passivhaus Institut, die aangeeft of een gebouw of bouwelement het hele jaar door uitstekende comfortomstandigheden creëert. Bij Reynaers Aluminium bieden we verschillende oplossingen die Passiefhuis-gecertificeerd zijn.

Het oorspronkelijke doel van Passiefhuis-gecertificeerde elementen is om de kou buiten te houden en een warm en comfortabel binnenklimaat te creëren (vgl. de gematigde Duitse context). Maar in warmere klimaten, zoals Zuid-Europa, is er een nieuwe manier om het label te gebruiken. Daar worden PassiefHuis-componenten ook toegepast om de warmte buiten te houden, dankzij hun sterk isolerende eigenschappen.

Wat maakt een passiefhuis?

Het draait allemaal om energie-efficiëntie. Meer nog dan standaard bouwprojecten beperken passieve huizen drastisch het warmteverlies dat normaal gesproken in gebouwen plaatsvindt via de muren, het dak en de ramen. Dat doen ze door de volgende vijf basisprincipes toe te passen:

  • Hoogwaardige thermische isolatie
  • Ramen met driedubbele beglazing
  • Vermijden van thermische koudebruggen
  • Een luchtdichte gebouwschil
  • Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Gebouwen die deze principes toepassen - en zo een uitzonderlijk niveau van energie-efficiëntie bereiken - kunnen worden geclassificeerd als "passiefhuizen". Ze worden zo genoemd omdat een groot deel van de warmtebehoefte wordt gedekt door passieve energiebronnen, zoals zonnewarmte. Hun slimme ontwerp resulteert in zeer comfortabele, gezonde en duurzame projecten die generaties lang meegaan.

We gebruiken de Passiefhuisstandaard als referentiepunt bij het ontwerpen van onze sterk geïsoleerde producten. Zo dragen we bij aan energie-efficiëntere gebouwen.

Ken Wright
Duurzaamheidsmanager bij Reynaers Aluminium
The M House villa in Romania contains energy-efficient windows by Reynaers Aluminium.

Privévilla M House in Roemenië bereikt het passiefhuisniveau van energie-efficiëntie dankzij MasterLine 8-HI+ ramen van Reynaers Aluminium.

Passiefhuis bij Reynaers Aluminium

Bij Reynaers Aluminium bieden we verschillende oplossingen die Passiefhuis-gecertificeerd zijn. Hoewel het gebruik van deze specifieke componenten geen vereiste is om Passiefhuis-gecertificeerde gebouwen te realiseren, zullen projecten die deze sterk geïsoleerde oplossingen gebruiken, meer kans maken om in aanmerking te komen voor het bouwcertificaat.

Andere elementen, zoals de HiFinity en MasterPatio schuifsystemen, of MasterLine 8-HI(+) ramen en deuren, kunnen Passiefhuis energieniveaus bereiken, maar zijn niet gecertificeerd. We gebruiken het Passiefhuisprincipe als referentiepunt bij het ontwerpen van onze producten, die kunnen worden geïntegreerd in allerlei soorten sterk geïsoleerde projecten. Toch vernieuwen we voortdurend onze certificaten en zoeken we naar nieuwe manieren om nog meer van onze systemen te certificeren. Op die manier vergemakkelijken we de keuze van componenten voor professionals in de ontwerpfase van hun energie-efficiënte gebouwen.

Copyright

  • M House - Fabrica de Arhitectura (architect); Sabin Prodan (fotograaf)