Skip to main content
Zwarte Reynaers Aluminium krukken.

Beslag voor ramen en deuren heeft in eerste instantie natuurlijk een praktische functie. Een raam draait of deur schuift ermee open en het maakt dat een woning op slot kan. Het hang- en sluitwerk team binnen Reynaers Aluminium is dagelijks bezig met projectspecifieke vragen vanuit de markt. “We geven voornamelijk advies over hang- en sluitwerk aan onze klanten. Dat kan gericht zijn op het visuele aspect, maar vaker nog kijken we naar de technische aspecten. Wat is bijvoorbeeld de functionaliteit van een gebouw?”, licht Peter toe. Bij scholen komen er andere zaken kijken dan bij een particuliere villa.

Reynaers Aluminium - Hang- en Sluitwerk team

Het hang- en sluitwerkteam, v.l.n.r.: Jeroen Ripzaad, Steven Schipperhein en Peter de Beer.

De vragen die komen, worden niet alleen gesteld door gevelbouwers. Jeroen: “We merken dat er vanuit architecten ook steeds meer ondersteuning gevraagd wordt. Zij denken al in een eerder stadium na over het hang- en sluitwerk”. Een ontwikkeling die de heren alle drie aanmoedigen. “We proberen zelf altijd zo vroeg mogelijk betrokken te raken. Want hoe verder je in een traject advies moet geven, hoe moeilijker het is om veranderingen door te voeren. Natuurlijk is niet alles mogelijk. ‘Nee’ is ook een antwoord, maar dan kijken we graag mee naar alternatieven”, vult Peter aan. “We proberen altijd tot een oplossing te komen waar iedereen blij van wordt”.

Tools die ontzorgen

Reynaers Aluminium ontwikkelde diverse tools om - zoals Peter zelf zegt - klanten te ontzorgen. Er is een speciale beslagwebsite, paniekwijzer, beslagkar voor het voorraadbeheer, showroombord ter inspiratie en ga zo maar door. “Het voordeel van zoveel tools is dat we klanten faciliteren zodat zij zo veel mogelijk zelf kunnen”, vertelt Peter. De tools geven klanten op een simpele manier handvatten. “Een mooi voorbeeld is het motorslot. Een aantal jaren geleden verkochten we die vrij weinig want men vond al die bedrading maar moeilijk. Doordat we de Access Control Configurator hebben ontwikkeld, kunnen klanten met één druk op de knop zien wat er nodig is bij de toepassing van een motorslot”.

Een motorslot was vroeger heel bijzonder, nu heeft bijna elk gebouw wel een versie van een gemotoriseerd slot. Inmiddels komen daar steeds meer pulsegevers bij, zoals een codetableau of vingerprintscan. “Ook hierin maken we als Reynaers Aluminium stappen. Aan de ene kant door nieuwe tools te ontwikkelen, maar ook met innovatie van nieuwe producten.”

Een van die nieuwe tools in ontwikkeling is de beslagconfigurator op het klantenportaal. Steven: “Hier kan men straks aangeven wat de eis is, wat de klant gaat maken en in welk systeem hij dat gaat doen. Vervolgens komt daar een overzicht uit van wat er nodig is om die specifieke samenstelling te produceren”. In plaats van duizenden pagina’s documentatie doornemen, biedt deze tool straks een specifiek overzicht.

Porte d'entrée à serrure électrique
Reynaers Aluminium Ramen.

Over tools gesproken. Collega Rina van Heck schreef speciale blogs voor particulieren. Bijvoorbeeld over tien manieren om een raam te openen.

Jeroen: “Een ander voorbeeld van ondersteunen zijn de beslagpaketten in calculatiesoftware ReynaPro. Op verzoek van klanten worden in ReynaPro zogenoemde ‘pakketten’ voor deuren ingericht. Zo’n pakket is aangepast aan de standaard opties van de klant. Wanneer zij dan gaan calculeren, hoeven zij maar op één knop te drukken. Dan komt de meest geschikte configuratie naar voren”. Zo kunnen de calculators nog efficiënter werken.

Waar we het verhaal begonnen met de praktische functie van het hang- en sluitwerk, mogen we het visuele aspect niet vergeten. Het hang- en sluitwerk is van grote invloed op de algehele esthetiek van een gebouw. Reynaers Aluminium heeft complete beslaglijnen in het assortiment voor één uniforme uitstraling. En ook in kleuren is alles mogelijk. “Ik kreeg ooit wel eens een verzoek voor een kruk in gifgroene kleur, ook het kozijn had die kleur. Dat was echt niet mijn smaak, dacht ik in eerste instantie. Maar als je dan het eindresultaat ziet, dan klopt het totaalplaatje en snap je de keuze”, vertelt Peter lachend.

Juiste keuze in beslag

Over smaak valt niet te twisten. Tegenwoordig valt de keuze vaak op donkere kozijnen in dezelfde kleur beslag; strak en modern is hip. Een trend waar alle drie de mannen blij mee zijn. “Gelukkig wordt er steeds vaker gekozen om het beslag mee te kleuren met het kozijn. Vroeger was alles geanodiseerd, wit, lichtgrijs en daar past een rvs-kruk wel bij. Maar tegenwoordig is alles zwart, dan wordt het verschil met rvs wel heel groot. Persoonlijk vind ik dat zonde, want de kruk en scharnieren kunnen ook zwart”, vertelt Peter. Toch blijkt dat in de praktijk nog vaak gekozen wordt voor rvs. Omdat het ‘altijd al zo was’ of omdat het budget nu eenmaal niets meer toelaat. Steven: “Besparen op krukken of scharnieren is echt zonde, want juist dat contrast valt straks op. In zo’n totaalplaatje kijk je dan niet meer naar het geheel van de gevel, maar valt je blik meteen op die scharnieren. Dat is zonde. Wanneer je je eraan gaat storen, ben je eigenlijk al te laat.”

‘Less is more’ is een trend. Dat ziet het team ook terug in de toepassing van scharnieren. “Vroeger waren alle ramen en deuren uitgevoerd met zichtbare scharnieren. Dat zien we gelukkig steeds minder”, vertelt Jeroen met een glimlach. “De verdektliggende scharnieren worden vaker toegepast. Dat is niet alleen visueel een stuk aantrekkelijker, ook zit dat technisch beter in elkaar.”

Teleurstelling voorkomen

Steven: “Een andere trend die zeker nog benoemd moet worden is het toepassen van smalle, hoge ramen. Voor ons zijn die heel ongunstig, want er blijft dan geen ruimte over om het beslag op een juiste manier uit te voeren. Hier komt het wel eens voor dat we dan een nee moeten verkopen.”

Nee zeggen is nooit leuk. Daarom proberen de heren de mogelijkheden en eisen die gelden voor hang- en sluitwerk zo goed mogelijk over te brengen. Dat gebeurt met een maandelijkse nieuwsbrief maar ook met trainingen op locatie, zowel bij de klant, als op het hoofdkantoor van Reynaers Aluminium in Duffel als bij de fabrikant zoals Fuhr of Sobinco. “Die trainingen zijn niet alleen voor mensen in de fabriek. Ook voor salesmensen zijn die trainingen interessant zodat zij weten wat ze wel of niet kunnen verkopen aan hun klanten. Dat voorkomt uiteindelijk teleurstelling bij de architect of eindgebruiker”, vertelt Peter. Steven: “Binnenkort gaan we de eerste praktijkdag organiseren bij een klant op locatie. Op zo’n dag bespreken we allerlei issues rondom het beslag, geven we tips en koppelen we theorie aan de praktijk. Hoe kunnen we de kwaliteit samen verbeteren? Dat is het doel.”

Naast de klantgerichte trainingen en praktijkdagen worden er ook nog kennissessies georganiseerd, waarvoor gevelbouwers zich kunnen inschrijven.  “Er vonden al sessies plaats in het teken van brandwerendheid en in het teken van inbraakwerendheid.” Een van de onderwerpen tijdens trainingen en kennissessies is de wet- en regelgeving. “Dat is saaie stof, maar we moeten er wel allemaal aan voldoen”, vertelt Peter. “Die regels wordensteeds ingewikkelder. We volgen hier zelf ook trainingen voor, zodat we de informatie weer kunnen delen met de klant”.

Reynaers Aluminium kennisupdate inbraakwerndheid 17-110-2022
Reynaers Aluminium kennisupdate inbraakwerndheid 17-110-2022
Toren Niko in Eindhoven
Specifiek projectadvies voor Toren Niko
© Spoorzone BV/WAX Architectural Visualizations
Voor het 109 meter hoge project Toren Niko in Eindhoven werd speciaal advies gegeven in het hang- en sluitwerk. Het ontwerp van De Zwarte Hond staat (voorlopig) bekend als de hoogste (woon)toren van Eindhoven. Thermo Konstrukties plaatst aluminium raam- en deursysteem MasterLine 8, vliesgevelsysteem ConceptWall 50 (CW 50) en hefschuifsysteem MasterPatio. Peter: “In dit project worden zogenaamde ‘harbour windows’ toegepast. Dat is een innovatieve oplossing voor woontorens met geluidseisen, die ervoor zorgt dat in zo’n grote woontoren ramen wel open kunnen.” Bewoners kunnen dan toch genieten van natuurlijke ventilatie, frisse lucht zogezegd. Voor Toren Niko dacht het hang- en sluitwerkteam mee hoe deze bijzondere ramen het best bediend konden worden. “Daarnaast adviseerden we het toevoegen van extra sluitpunten boven de 50m, zodat bewoners straks geen last krijgen van tocht. De functionaliteit is dus ook heel belangrijk in een advies. We denken mee over hoe de eindgebruiker het uiteindelijk gaat gebruiken”.

Unieke hang- en sluitwerk afdeling

Zo’n afdeling hang- en sluitwerk is binnen Reynaers Aluminium uniek. In geen enkel ander land zijn medewerkers dagelijks bezig met de verkoop van het hang- en sluitwerk voor onze systemen. Peter en Jeroen zijn als Accountmanagers Hang- en sluitwerk voornamelijk op pad om bij klanten op locatie te zien wat er speelt, mee te denken in projecten en hen verdere ondersteuning te bieden waar nodig. Steven verzorgt telefonische ondersteuning en is voornamelijk op het kantoor van Reynaers dagelijks bezig met het beantwoorden van vragen specifiek op hang- en sluitwerk gericht. Peter: “Het is voor mij belangrijk dat wij als team onze klanten kunnen ontzorgen, of dat nou met de diverse tools is of de telefonische en fysieke ondersteuning”.

Wanneer gevraagd wordt wat zij als afdeling willen meegeven aan klanten: “Begin zo vroeg mogelijk in het traject met het bespreekbaar maken van hang- en sluitwerk met de adviseurs van Reynaers Aluminium. Hang- en sluitwerk wordt vaak letterlijk als ‘sluitwerk gezien’, dus pas op het laatst als een ‘dat komt nog wel’.” Door eerder in het traject te kijken naar de mogelijkheden van hang- en sluitwerk in een project, loopt de rest van het proces ook een stuk vloeiender. “We kijken graag samen naar wat er wel mogelijk is, die uitdaging gaan we zeker aan. Together for better is niet voor niets ons motto!”, sluit Peter af.

Hang- en sluitwerk wordt vaak letterlijk als ‘sluitwerk' gezien.

Hulp nodig bij het realiseren van uw project?

Neem contact op met het hang- en sluitwerkteam via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20. Zij helpen u graag.

Colofon

Tekst: Marly Hermans, Marketing & Communicatie Reynaers Aluminium