Skip to main content
Reynaers aluminium leiden
03 januari 2022

3 manieren om je deur te openen: draaien, schuiven of vouwen

Je kunt deuren op verschillende manieren open laten gaan. Welke past bij jouw woning? Laat je de jouwe opendraaien, of schuif of vouw je de deur liever aan de kant? Eén overeenkomst is er sowieso: je kunt er door naar binnen of naar buiten gaan. Daar is een deur immers voor bedoeld.

Een harmonicadeur heeft niets te maken met een mondharmonica

Onlangs zag ik op Facebook een advertentie over een harmonicadeur. Nooit van gehoord terwijl ik door mijn werk toch met best veel deursoorten in aanraking kom. Ik moest denken aan de mondharmonica van mijn zoon, maar zag niet direct een link met een deur. De valse noten die hij op zijn instrument maakte, klonken wel weer even in mijn hoofd. Gelukkig lag die mondharmonica al snel na aankoop in de la. Die was toch best lastig om goed te bespelen. Hier in huis woont duidelijk geen Toots Thielemans in de dop.

De harmonicadeur bleek trouwens een ander woord voor een vouwdeur. De naam van iets kan sowieso wel eens voor verwarring zorgen. Wat ze in België een schuifraam noemen, heet in Nederland een schuifdeur of schuifpui. Andere naam, zelfde deur.

Deuren van aluminium, hout, staal of kunststof

Het materiaal waarvan de deur gemaakt is, is niet van invloed op de naam. Deuren kunnen zowel van aluminium, hout, staal als kunststof gemaakt worden. Wel zitten er verschillen in de mogelijkheden, bijvoorbeeld in maximale afmetingen – de grootte dus – en het gewicht van de deur.

Reynaers aluminium leiden

Een andere naam voor een vouwdeur is een harmonicadeur. Die laatste term wordt in Nederland amper gebruikt. Zet je zo'n vouwdeur open dan worden binnen en buiten een geheel. Je woonruimte en tuin gaan naadloos in elkaar over. Mooi!

Hoe kies je de deur die het beste bij jouw woning en jouw wensen past?

Draaien, schuiven of vouwen: hoe maak je uit al die verschillende deuren de juiste keuze? Onderstaande uitleg helpt je op weg.

1. Draaideur

Draaideuren komen in heel veel huizen voor. De meeste voordeuren en achterdeuren werken zo, net als veel binnendeuren.

Er zijn verschillende opties:

 

  • Links draaiende deur
  • Rechts draaiende deur
  • Een deur die draait om zijn verticale as. Dat noem je ook wel een taatsdeur of pivot deur.

En dan speelt de draairichting ook nog mee:

 

  • Naar buiten draaiend
  • Naar binnen draaiend
Taatsdeur

Een taatsdeur of pivot deur draait om zijn verticale as. Zo'n deur is een echte blikvanger in je woning.

Het bepalen van de draairichting van een deur lijkt ingewikkeld, maar is het niet met dit ezelsbruggetje:

  1. Ga aan de kant van de deur staan waar de scharnieren zichtbaar zijn.
  2. Trek de deur naar je toe.
  3. Waar bevinden zich de scharnieren?

Links: er is sprake van een links draaiende deur

Rechts: er is sprake van een rechts draaiende deur



Ter verduidelijking:

Openingsweuze deuren
Openingswijze deuren

En wat betekent DIN?

Vraag je je af waar DIN voor staat? DIN is de naam van de ISO-normering waarin de draairichtingen vastgelegd zijn. Wel zo handig natuurlijk als we allemaal hetzelfde bedoelen. Dat voorkomt dat bij jou thuis de deur uiteindelijk toch de verkeerde kant op draait. Het is ook belangrijk voor de keuze van het juiste hang- en sluitwerk. Niet alle deurkrukken kunnen met alle draairichtingen overweg.

Genoeg over draaiende deuren.

Veel mensen willen graag een schuifdeur of schuifpui in huis. De grote glazen vlakken laten lekker veel licht binnen. Zet je zo’n deur open, dan lijkt het alsof je van binnen en buiten één gezamenlijke ruimte maakt.

2. Schuifdeur of schuifpui

Het woord zegt het al. Een schuifdeur open je door deze aan de kant te schuiven.

 

Open maken kan op twee manieren:

  • Gewone schuifdeur: Je schuift de deur naar links of naar rechts.
  • Hefschuifdeur: Voordat je de deur weg kunt schuiven, til je deze omhoog met de deurkruk.

Wil je meer weten over schuifdeuren? Lees dan dit blogartikel Hoe kies je de schuifdeur die bij je past zonder dat je daarvoor een deurenexpert hoeft te zijn. Je vindt er uitleg over de verschillende mogelijkheden en 5 belangrijke aandachtspunten die je helpen om de juiste schuifdeur te kiezen.

Schuifdeur schuifpui

Er zijn volop schuifdeurcombinaties: vaak wordt er gebruik gemaakt van 1 schuivend deel, maar ook 2 of 3 schuivende elementen zijn mogelijk.

3. Vouwdeur

Tegenwoordig zie je steeds vaker vouwdeuren. Ook die zorgen ervoor dat binnen en buiten in elkaar over lopen zodra je de deur opent. De deuren maak je open door ze als het ware samen te vouwen naar de zijkant van de gevel. Zo ontstaat een groot open vlak in de gevel. Vergelijk je dit met een schuifdeur, dan kan een vouwdeur in dezelfde gevel zorgen voor een grotere opening.

Wat dat voor jouw huis kan betekenen, zie je goed in deze video.

Ook bij een vouwdeur is het belangrijk om goed na te denken over de openingswijze. Laat je de deuren naar binnen open vouwen, dan moet je daar voldoende ruimte voor vrij houden in de kamer. Voor deuren die naar buiten open vouwen, moet je ruimte reserveren op jouw terras. Die ruimte is afhankelijk van de breedte van de vouwende delen en is maximaal 1,20 meter.

Hoe weet ik nu welke deur het beste bij mij en mijn huis past?

Natuurlijk kun je op basis van jouw gevoel voor een bepaalde deur kiezen. Die vind je nu eenmaal het mooist. Punt.

Uitstraling is inderdaad belangrijk. Daarom beschikt Reynaers Aluminium over deuren in allerlei designs, van slank tot robuust en van modern tot klassiek. Zo is er altijd een deur die bij jou past. En vergeet ook het beslag niet. Een mooie deurkruk maakt jouw deur pas echt compleet. Net als scharnieren in dezelfde kleur als het kozijn. Oog voor detail noemen we dat.

Nog zo’n open deur: kwaliteit is belangrijk en die testen we daarom uitgebreid

Hoe vaak per dag open jij een deur?

Een deur moet jarenlang moeiteloos open en weer dicht gaan. Zonder te klemmen en zonder dat er kieren ontstaan. Reynaers Aluminium test haar deursystemen daarom uitgebreid. Dat gebeurt onder andere op wind- en waterdichtheid. Je wilt immers niet dat ze tochten of lekken.

Op de Reynaers Campus – een van de grootste particuliere testinstituten van Europa – vinden ook duurtesten plaats. Cyclische tests noemen we die. Dan open en sluiten we een deur 200.000 tot 1.000.000 keer. Zie dat thuis maar eens te evenaren.

Benieuwd hoe dat precies gaat? Bekijk de video.

Een paar laatste tips

Denk ook goed na over het volgende:

  • Welke breedte en hoogte wil je overbruggen met jouw deur?
  • Hoeveel inbouwruimte heb je beschikbaar?
  • Wat verwacht je qua isolatie van het kozijn en het glas?
  • Is de deur makkelijk toegankelijk?
  • Is de deur straks goed te hanteren? Niet te zwaar om te openen bijvoorbeeld omdat de deur extreem groot is?
  • Welk beslag – deurkruk, scharnier, slot – wil je gebruiken en in welke kleur?
  • Wil je voor een uniforme uitstraling hetzelfde beslag ook terug laten komen op je ramen en eventuele andere deuren? Inspiratie vind je op beslag.reynaers.nl.
  • Wil je extra opties zoals een vliegenhor of domotica toepassen? Denk bijvoorbeeld aan gemotoriseerde aansturing of bediening met je vingerafdruk of mobiele telefoon.

Zeker verstandig om te doen: Bezoek de showroom

Natuurlijk zijn er bepaalde regels waaraan een deur moet voldoen. Die staan in het Bouwbesluit. En daarnaast zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden. Je las het al in dit artikel.

 

Heb je hulp nodig? Laat je adviseren door de vakman. In de Reynaers Aluminium showrooms staan diverse aluminium deuren voor je klaar. De vakman geeft je bovendien graag een persoonlijk advies gericht op jouw situatie.

Showrooms voor particulieren
Showroom dijkema reynaers aluminium

Laat je adviseren door de vakman in de showroom.

Reynaers Aluminium Rina van Heck
Rina van Heck
Reynaers Aluminium
Verhalenverteller en blogger
Rina's blog voor particulieren
Rina van Heck blogt. Gewoon, recht voor z'n raap en lekker leesbaar. Waarover? Over het gebruik van aluminium in de woningbouw: wat je daar mee kunt doen, én wat niet.

Rina: ''Een zware, houten voordeur gaf toegang tot het jaren 30 huis van mijn ouders in het centrum van Veghel. Die deur was voorzien van een klein raampje dat open kon. Voor ons geen touwtje uit de brievenbus. Dat raampje bleef open als je even snel naar buiten liep en zonder sleutel toch weer naar binnen wilde. Je stak dan door het raampje je arm naar binnen. Je trok aan de haak van het slot en de deur zwaaide open. Dat was beslist geen veilige, inbraakwerende oplossing, maar wel handig!''

Inspiratie: blogs met tips speciaal voor particulieren