Skip to main content
Woman cleaning aluminium window wall with specialised care products.
12 Jun 2020

Aluminium gevelelementen schoonmaken: zo doe je dat

Hoe maakt u een aluminium kozijn, raam, deur of gevel schoon? En wanneer: bij oplevering, één keer per jaar als regulier onderhoud of pas wanneer een opfrisbeurt van de kleur nodig is? Er zijn diverse momenten waarop het belangrijk is om aluminium gevelelementen goed en correct te reinigen. En ook het smeren van scharnieren en sloten moet regelmatig plaatsvinden. Reynaers beschikt daarom over een compleet pakket reinigings- en onderhoudsmiddelen. 

U weet het vast wel: met water met schoonmaakazijn mogen aluminium kozijnen niet schoongemaakt worden. Chemische stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen de lak en het aluminium aantasten.  Maar welke producten zijn dan wel geschikt? We zetten de mogelijkheden voor u op een rij. Zo kunt u ook uw klanten goed adviseren.

Belangrijk: Eerst het zand of ander los vuil verwijderen

Zit er nog zand of ander los vuil op het kozijn? Verwijder dit dan eerst door overvloedig natspuiten van het aluminium kozijn. Is al het zand en los vuil weggespoeld, wrijf dan het kozijn droog met een droge doek, bijvoorbeeld met de Reynaers wipe (zie hieronder). De reiniging met een van onderstaande producten kan beginnen. Welk product u kiest en hoe vaak schoonmaken nodig is, is afhankelijk van de locatie en van de soort en mate van verontreiniging. 

Reynaers Deepclean (086.9238.--)

Reynaers Deepclean is een reiniger voor het verwijderen van organische vervuiling zoals insecten, vet, vuil en lichte harsen. Deepclean is geschikt voor het reinigen van grote oppervlakken bij ingebruikname van het gebouw en bij langdurig uitblijven van onderhoud en reiniging. 
Reynaers Deepclean zal de vervuiling oplossen zodat deze makkelijk verwijderd kan worden.

Frequentie:

 • Bij ingebruikname van het gebouw.
 • Bij lange afwezigheid van onderhoud en reiniging.

Gebruiksaanwijzing: 

 • Eerst het oppervlak inspuiten met het product en naargelang de vervuiling laten inwerken.
 • Vervolgens afwrijven met een schone doek (bijvoorbeeld Reynaers Wipe, zie hieronder)

Reynaers Safety Clean (086.9331,--, beschikbaar in spuitbus 500 ml en in 2 liter fles)

Reynaers Safety Clean is een veelzijdige ontvetter. Deze verwijdert anorganische vervuiling zoals lijmresten, afdichtingsmiddel, hars, olie, vet, was, teer etc. 

Frequentie:

 • Bij aanwezigheid van anorganische vervuiling.

Gebruiksaanwijzing: 

 • Spuit het aluminium in met Reynaers Safety Clean
 • Na +/- 30 seconden afwrijven met schoonmaakpapie

Reynaers Clean & Care Wax (086.9234.--)

Met Reynaers Clean & Care Wax  worden aluminium profielen en het glas in één handeling gereinigd en onderhouden.

Frequentie:

 • 2 keer per jaar in een landelijke omgeving en op beregend aluminium.
 • 4 keer per jaar in een agressieve omgeving zoals stedelijk gebied, kustgebied of in de buurt van spoorwegen.

Gebruiksaanwijzing: 

 • 60 tot 80 ml Clean & Care wax in een emmer lauw water gieten en daarmee het kozijn poetsen van beneden naar boven.
 • Spoelen met zuiver water en drogen met zeem. 
 • Voor een extra hoogglans nawrijven met een droge doek. (bv. Reynaers Wipe).

Reynaers Renewer (086.9235.--)

Reynaers Renewer herwaardeert oppervlakken en brengt de intensiteit van de originele kleur terug. Het product beschermt tegen UV verwering en geeft een langdurige voeding aan de lak en anodisatie oppervlakken.

Frequentie: 

 • 1 á 2 keer per jaar.

Gebruiksaanwijzing: 

 • Aanbrengen met een zachte, zuivere en droge spons (zoals Reynaers sponge, zie hieronder).
 • Het overtollige product verwijderen met een schone, zachte doek (zoals Reynaers wipe, zie hieronder).

Reynaers Sponge & Wipe (086.9236.--)

Gebruik de Reynaers spons in combinatie met een van de hierboven genoemde Reynaers schoonmaakmiddelen. De spons helpt zo bij het verwijderen van hardnekkige vlekken op geanodiseerde en gelakte oppervlakken, en is geschikt voor hergebruik. Ook de Reynaers microvezeldoek heeft een uitstekende reinigings- en opnamekwaliteit. Beiden zijn super absorberend, slijtvast en geven een krasvrij resultaat.

Reynaers Lubricant (086.9233.--)

Reynaers Lubricant is een siliconenspray die geschikt is voor het droogsmeren van sloten, scharnieren, draai/kiep- en schuifsystemen, en voor rails en borsteldichtingen. Het biedt een waterafstotende bescherming en vlekkeloze voeding van poreuze materialen.

Frequentie:

 • 1 keer per jaar

Gebruiksaanwijzing: 

 • Spuiten vanaf +/- 30 cm op schone onderdelen.

Maak uw eigen onderhoudsset met de Reynaers Maintenance Box (086.9237.--)

De bouw is klaar. Dan wilt u natuurlijk dat uw klanten blij zijn met het eindresultaat en genieten van hun woning met aluminium kozijnen. Wellicht biedt u ze zelfs aan om jaarlijks onderhoud uit te komen voeren. Voor het normale schoonmaakwerk kunt u natuurlijk ook een schoonmaakset cadeau geven. Gebruik hiervoor de kartonnen onderhoudsbox (29,5 x 20,5 x 11,5 cm LxBxD) die u à la carte kunt vullen, bijvoorbeeld met Reynaers Clean & Care wax, Reynaers Renewer, Reynaers Lubricant en een Reynaers Sponge & Wipe.

Maintenance box

Een laatste tip: lees eerst de gebruiksaanwijzing en veiligheidsvoorschriften

Voor alle schoonmaakproducten geldt: lees eerst de volledige gebruiksaanwijzing en de veiligheidsvoorschriften op de verpakking voordat u ermee aan de slag gaat. 

Meer weten?

Heeft u vragen over het schoonmaken van aluminium? Neem contact op met uw Account Manager, bereikbaar via telefoonnummer +31(0)492 - 561020.