Skip to main content
MasterLine 8
02 mei 2023

Voorkom kromtrekkende deuren met isolatoren

Bij deuren die vol in de zon gemonteerd zijn, komt het voor dat de profielen kromtrekken. Dit gebeurt met name bij donkergekleurde profielen. Het toepassen van speciale isolatoren voorkomt het kromtrekken.

Bimetaal-effect

Het kromtrekken wordt veroorzaakt doordat de buitenschaal opwarmt en de binnenschaal ten gevolge van de isolatoren relatief koel blijft. Aluminium heeft een grote uitzettingscoëfficiënt. De buitenschaal zet dus meer uit dan de binnenschaal. Doordat beide schaaldelen strak aan elkaar verbonden zijn door middel van de isolatoren en de buitenschaal langer wordt dan de binnenschaal, treedt het zogenaamde bimetaal-effect op. De profielen trekken dus krom.

Isolatoren

Reynaers Aluminium biedt deurprofielen met speciale isolatoren. Deze geperforeerde isolatoren kunnen het lengteverschil tussen de beide aluminium schaaldelen opvangen en het kromtrekken van deuren voor een groot deel reduceren. Desondanks zal het kromtrekken nooit geheel vermeden kunnen worden. Daarom geldt het advies om de isolatoren in te snijden bij bepaalde omstandigheden zoals kleur, de vleugelhoogte en de positie van de deur ten opzichte van de zon.

 We classificeren RAL-kleuren volgens tabel 1. Voor deuren die niet in de zon staan maar waar toch grote temperatuurverschillen zijn, is de kleur niet van invloed en kan men klasse 14 hanteren.

Voorkom kromtrekken door de zon

Het insnijden van de isolatoren

Voorkom kromtrekken door de zon
Voorkom kromtrekken door de zon

Meer weten?

Heeft u vragen over het kromtrekken van profielen en het bimetaal-effect? Neem dan contact op met de afdeling Support, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 31.