Skip to main content
Reynaers-Aluminium-Nieuwe-kozijnen-oude-woning.jpg

Een van de prioriteiten op het lijstje: nieuwe kozijnen. Want die waren veelal in slechte staat, sommige zelfs rot. Grotendeels vervangen, besloot het stel.

Maar hoe pak je dat aan?

Reynaers-Aluminium-Nieuwe-kozijnen-oude-woning.jpg

Daar is geen twijfel over mogelijk: deze rotte kozijnen moeten vervangen worden.

Reynaers-Aluminium-Huis-verbouwen-tips.jpg

Mieke en Steven vonden op de originele bouwtekeningen een nieuwe vlakverdeling van de ramen in de serre.

Authentieke uitstraling en kleur

Een belangrijk punt voor Mieke en Steven was de authentieke uitstraling van hun huis en die wilden ze behouden. Sterker nog: “op de originele bouwtekeningen zagen we dat sommige elementen anders waren dan oorspronkelijk. Zoals de vlakverdeling van ramen in de erker: origineel drie vlakken, nu één. Dat wilden we ook graag terugbrengen naar de oude staat”.

Een ander esthetisch punt was de kleur van de kozijnen, met witte vaste delen en draaiende delen in kleur. Aan de buitenzijde tenminste, want binnen willen Steven en Mieke graag alles wit. RAL 9001 om precies te zijn, dat is de kleur wit die schilders vroeger bijna standaard gebruikten.

Beoordeel kleur op meerdere momenten en bij verschillende weersomstandigheden.

Tip van Mieke

Tip van Mieke:

Vraag om grote kleurstalen, zodat je de kleur van je nieuwe kozijnen goed kunt beoordelen. En beoordeel de kleur niet op één moment, maar op verschillende dagen, overdag en ‘s avonds. Het weer, zonnig of bewolkt en de lichtinval zijn heel bepalend voor hoe de kleur van je kozijnen in de praktijk uitpakt.

Binnen en buiten een andere kleur

Bij aluminium kozijnen van Reynaers kun je kiezen uit zo’n beetje iedere kleur die je kunt bedenken. En je kunt voor de buitenkant een andere kleur kiezen dan voor de binnenkant. Zoals Mieke en Steven bijvoorbeeld: klassiek wit en grijs buiten, en alles klassiek wit binnen.

Wil je meer weten over kleur, lees dan dit blog: Hoe bepaal je de juiste kleur voor je kozijn?

Lees meer
Reynaers-Aluminium-Nieuwe-kozijnen-oude-woning-1.jpg

Je ziet aan een doorsnede van de profielen goed dat de kozijnen aan de binnenzijde een andere kleur hebben.

Hout, kunststof of aluminium?

Als je kozijnen gaat kiezen, moet je over een paar dingen goed nadenken. Vroeger waren kozijnen bijvoorbeeld standaard van hout, maar tegenwoordig gebruiken we steeds meer kunststof en aluminium.

Steven wilde graag aluminium. Dat is niet zo gek, want hij werkt bij Reynaers Aluminium, maar Mieke ging niet zomaar overstag. “Ik vind uitstraling belangrijk, dus ik wilde graag kozijnen die passen bij een jaren ‘30 huis. En veel mensen denken dan direct aan hout. Dus ik had informatie nodig”. Gelukkig kun je online heel veel ideeën opdoen. Bekijk bijvoorbeeld hier de inspiratieborden die Mieke maakte op Pinterest. Mieke en Steven bezochten ook de showroom van Vromans Kozijnen in Goirle. “Dat is belangrijk”, zegt Mieke, “want daar kun je met je eigen ogen zien wat je mooi vindt, materialen voelen en stijlen vergelijken”.

Tip: welke eigenschappen van de materialen zijn voor jou belangrijk?

Wil je meer weten over kozijnen van aluminium, hout, kunststof of staal? De overeenkomsten en de verschillen staan voor je op een rij in dit blog: Een jaren 50 woning renoveren met aluminium kozijnen, kan dat?

NIET OVERGENOMEN

Hang- en sluitwerk

De uitstraling van kozijnen, wordt niet alleen bepaald door het materiaal en de kleur van de kozijnen, maar ook door details zoals het hang- en sluitwerk. Je kunt voor heel modern gaan, maar dat vonden Mieke en Steven niet passen bij de stijl van hun huis. Daarom kozen ze voor deur- en raamkrukken in inox-look. Dat is niet standaard, maar heeft wel dezelfde nikkel-achtige uitstraling als het originele hang- en sluitwerk in veel klassieke woningen.

Reynaers-Aluminium-Kozijnen-maken.jpg

De nikkelachtige uitstraling van de raam- en deurkrukken heeft dezelfde uitstraling als het originele hang- en sluitwerk in veel klassieke huizen.

Kosten op lange termijn meewegen

Mieke en Steven hebben kozijnen gekozen die mooi passen bij hun woning. Maar dat was niet het enige argument. “We hoeven deze kozijnen nooit meer te schilderen”, zegt Steven. Dat is een belangrijke troef voor kunstof en aluminium kozijnen. Het is belangrijk om in je rekensom ook de kosten op lange termijn mee te wegen. Goedkoop is dan zomaar duurkoop en bovendien, zegt Steven met een knipoog: “er blijft in dit huis nog genoeg over om wel te schilderen”.

Kijk goed naar wat je kozijnen echt kosten: vergeet onderhoudskosten niet.

Tip van Steven

Tip: kijk niet alleen naar de aanschafprijs. Wat kost het onderhoud je op termijn?

Maak een rekensom: de aanschafprijs van je kozijnen, plus de kosten voor toekomstig onderhoud en schilderwerk. Dat is wat je kozijnen werkelijk kosten.

Wél het hele jaar door ventileren, maar géén beestjes in huis

Een voordeel van nieuwe ramen en deuren is dat er tegenwoordig veel meer kan dan vroeger. De draaiende ramen in het huis van Mieke en Steven krijgen nu bijvoorbeeld ook een kiepstand, met een speciale winter-ventilatiestand. Als het buiten koud is, hoeven de ramen nog maar een klein stukje open om te ventileren, zonder dat de warmte uit het huis vliegt. “Met oude kozijnen ben je toch vaak aan het stoken voor de mussen”. Een aantal ramen wordt ook voorzien van inzethorren en ‘Invisivent’ ventilatieroosters in de kleur van het kozijn, zodat ze nauwelijks zichtbaar zijn.

Reynaers-Aluminium-Nieuwe-kozijnen-oude-woning-2.jpg

Nieuwe kozijnen maken je huis huis energiezuiniger en stiller. Dat komt door isolatie in het kozijnsysteem.

Openslaande deuren, schuifpui of vouwdeur?

Bij een oud huis, denken veel mensen aan openslaande tuindeuren. Lekker de boel open. Mieke en Steven laten de oude, kierende schuifdeur vervangen door een vouwdeur. Die kan van links naar rechts echt helemaal open, en heeft een heel dunne stijl, voor de mooiste lichtinval. Je kunt zo’n deur aan de onderzijde helemaal vlak laten aansluiten op de vloer, maar Mieke en Steven kozen voor een drempel, zoals bij de originele tuindeuren. “Dat was vooral een praktische keuze. Het profiel verzinken in de vloer is prachtig, maar een drempel doet ook dienst als waterkering. Dus wij hebben in overleg met de dealer gekozen voor functioneel”.

Reynaers-Aluminium-Nieuwe-kozijnen-oude-woning-3.jpg

Die glimlach zegt genoeg: Steven is blij met zijn nieuwe vouwdeur. De afwerking moet hier nog wel gebeuren.

Bezoek de showroom

Dit brengt ons bij de laatste tip van Mieke en Steven: ga naar de showroom. Daar werken specialisten die weten wat er kan, en die op basis van jouw wensen een goed advies kunnen geven. Gebruik die kennis!

Kijk hier voor een showroom bij jou in de buurt.

Vind een showroom
Reynaers-Aluminium-Vromans-kozijnen.jpg

Mieke en Steven gingen naar de showroom van Vromans Kozijnen. In de showroom kun je alle materialen zien en voelen. Maar vooral is er veel deskundigheid voorhanden.