Skip to main content
Huiseigenaar Steven voor zijn oude kozijnen.

Nieuwe kozijnen, dat is een hele aanschaf die je niet dagelijks doet. En als je gaat verbouwen, wil je graag de beste keuze maken. Mieke en Steven uit Helmond gingen je voor. Zij renoveren hun jaren 30 woning en vervangen bijna alle kozijnen, deuren en de niet geïsoleerde schuifdeur door nieuwe kozijnen.

Welke beslissingen moesten ze nemen? En waar moet je überhaupt over nadenken als je kozijnen gaat vervangen?

Dit zijn 5 belangrijke adviezen van Mieke en Steven.

Mieke en Steven voor hun renovatieproject in Helmond.

Mieke en Steven renoveren hun jaren 30 woning en vervangen bijna alle kozijnen, deuren en de niet geïsoleerde schuifdeur door nieuwe kozijnen. Zij kozen uiteindelijk voor aluminium.

Stap1: Maak een prioriteitenlijst

“Dit lijkt een open deur, maar dat is het niet. Wat je belangrijk vindt, bepaalt mede je keuzes. Bijvoorbeeld: als je veel licht in huis wilt, kies je misschien een heel slank model kozijn met veel glas. Maar als je een boerderij hebt en je gaat voor klassiek, dan worden het misschien houten kozijnen met kleine ruitjes. Voor ons was uitstraling belangrijk.

Wij wilden de stijl van ons huis behouden en zo min mogelijk onderhoud.

Mieke en Steven

We hebben een prachtig jaren 30 huis en die stijl willen we graag behouden. Maar we hadden ook hoog op ons lijstje staan: zo min mogelijk onderhoud. Ieder soort kozijn heeft voors en tegens. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe gemakkelijk het wordt om te vergelijken. Op Pinterest heb ik heel veel mogelijkheden, voorbeelden en inspiratie gevonden voor onze verbouwing”.

Bekijk hier de inspiratieborden van Mieke op Pinterest.

Stap 2: Kiezen voor hout, kunststof, staal of aluminium?

“Alle soorten kozijnen zijn goed, zeker als je ze vergelijkt met de oude kozijnen in ons huis. Maar we hebben wel verschillen ontdekt. Aluminium en staal zijn bijvoorbeeld heel populair bij architecten. Je vindt online de prachtigste voorbeelden, vaak een beetje industrieel. Net als kunststof gaan deze materialen heel lang mee, zonder noemenswaardig onderhoud. Dus dat is lekker praktisch.

Een barcode duidt de specificaties van het aluminium profiel.

In de fabriek zijn de kozijnen voor Steven en Mieke precies op maat gemaakt.

Tegen ons zeiden veel mensen: je hebt een oud huis, dan neem je toch houten kozijnen? Dat had gekund, maar wij wilden af van het schilderwerk. En sommige kunststof- en aluminium ramen zijn bijna niet van hout te onderscheiden. Wij hebben ook een offerte opgevraagd voor aluminium kozijnen met hout-look. Uiteindelijk hebben we dat niet gedaan, maar gekozen voor een ander aluminium profiel: geen hout-look maar vergelijkbaar met de look van stalen kozijnen uit de jaren 30. Dat past dus ook perfect.”

Noot van de redactie: het type kozijn dat Mieke en Steven hebben gekozen is SL 38 Classic.

Hout, kunststof, staal en aluminium vergelijken? Dat kan online. Maar je kunt ook eens een rondje lopen in je wijk of een plek met huizen die je mooi vindt. Welk soort kozijnen kom je tegen? En wat vind je mooi? Maak foto’s en neem die mee naar de showroom.

3. Welke opties zijn er voor ramen en deuren?

“Afhankelijk van het type kozijn kun je kiezen voor allerlei opties en vormen. Wij hebben gekozen voor veel draai-/kiepramen met een winter-ventilatiestand. Die hoeven als het koud is maar een beetje open om toch te ventileren. We hebben ook een aantal inzethorren om beestjes buiten te houden en bijna onzichtbare ventilatieroosters in de kleur van de kozijnen.

Detail van oude kozijnen.

Het oude raam met enkel glas en een klassieke raamuitzetter.

Een aluminium kiepraam.

Het nieuwe raam kan op meerdere manieren open. Het heeft bovendien een winterventilatiestand.

Vast raam? Draai-/kiepraam? Taatsraam? In dit blog lees je uit welke soorten ramen je tegenwoordig kunt kiezen. Zo zijn er sowieso wel 10 manieren om je raam open te zetten.

LINK NOG TE BOUWEN

Een gerennoveerde schuifpui, voor en na.

Het mooiste vinden we de vouwdeur naar de tuin. Dat was eerst een oude schuifdeur, maar de nieuwe deur kan echte helemaal van links naar rechts open. Bij dit soort beslissingen kun je goed advies gebruiken. Er kan zoveel! En je moet er ook goed over nadenken, want het is fijn als een raam open kan, maar heb je wel ruimte om het raam open te draaien? Anders is een kiepraam misschien beter. En als je de draairichting van een deur verandert, hou je misschien ineens meer bruikbare ruimte over. Daar kan een specialist je echt mee helpen.

Stap 4: Kleur(en) kiezen

“Je kunt zo’n beetje iedere kleur die je wilt kiezen. Maar van een plaatje kiezen is moeilijk. Dus je moet in ieder geval naar een showroom om te kijken. Wij wilden binnen graag alles wit hebben. We hebben RAL 9001 gekozen, dat is de kleur die schilders vroeger veel gebruikten. Aan de buitenkant krijgen we die kleur ook, maar alleen de vaste delen van de ramen.

Huiseigenaar kiest kleuren met behulp van een aluminium kleurenstaal.

De draaiende delen worden grijs (RAL 9007). Deze kleur is een paar tinten lichter dan het donkergrijs dat je nu overal ziet.

De draaiende delen worden grijs (RAL 9007). Deze kleur is een paar tinten lichter dan het donkergrijs dat je nu overal ziet. Dat vonden we namelijk niet mooi passen bij onze gevelsteen. Te hard en te donker.

Wij hebben om grote kleurstalen op A4-formaat gevraagd, dan kun je de kleur veel beter beoordelen dan op een klein strookje. En ik heb nog een tip: beoordeel de kleur niet op één moment maar liever op verschillende momenten: overdag, ‘s avonds, in de zon of als het bewolkt is. Dat maakt veel verschil.”

Stap 5: Details maken het af

“De laatste stap was het uitkiezen van hang- en sluitwerk. Dit is Steven’s dagelijkse werk, dus wij konden natuurlijk geen standaard deurkrukken kiezen. Maar eigenlijk is dit voor iedereen belangrijk, want mooie details maken je huis echt af.

Aluminium krukken en profielen in een showroom.

“In de showroom kun je heel veel materialen zien en ook voelen. Op basis daarvan hebben we onze keuzes gemaakt.”

En er zijn heel veel functionele opties. Je kunt bijvoorbeeld extra inbraakveilig beslag kiezen met magneetcontacten. Die kun je koppelen aan een inbraakalarmsysteem. Andere handigheidjes zijn bijvoorbeeld de ventilatiestand die wij hebben gekozen, of een raambegrenzer. Die zorgt dat het raam niet te ver kan openwaaien. Wij hebben ook gekozen voor mooi. Ons hang- en sluitwerk heeft een inox-look met dezelfde nikkel-achtige uitstraling als de traditionele deurkrukken in ons huis.”

Vraag advies in de showroom.

Tip van Mieke en Steven

Hulp nodig? Bezoek een showroom

Kozijnen kopen is keuzes maken. Dit waren voor Mieke en Steven de belangrijkste beslissingen, maar die gelden bijna altijd. De laatste tip in dit artikel is: vraag net als Mieke en Steven advies aan specialisten. Bijvoorbeeld over de voors en tegens van verschillende materialen, ventilatie en beveiliging, de draairichting van je ramen, of energiebesparing. Wat is slim: dubbel glas, HR++ of drievoudige beglazing?

Vind een showroom