Skip to main content
De verbindende kracht van aluminium

De verbindende kracht van aluminium in een boek en in de praktijk

Twintig jaar Reynaers projectprijs vormde de aanleiding voor het nieuwe boek: ‘’De verbindende kracht van aluminium’’. Architect Peter Keijsers van Bedaux de Brouwer Architecten ontving het 1e exemplaar van het boek uit handen van Hans van der Looij van Reynaers. De overhandiging vond 6 september 2018 plaats in Rotterdam, aansluitend op de rondleiding door Mei Architects and Planners door het grootste transformatieproject van Nederland: de Fenixloods.

Het boek ‘’De verbindende kracht van aluminium’’ geeft inzicht in de veelzijdigheid van 20 jaar Reynaers Projectprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het door het publiek gekozen mooiste project waarin de aluminium gevelsystemen van Reynaers zijn gebruikt. Het boek is echter beslist geen historisch overzicht daarvan.

Interviews met architecten zoals Paul Diederen (diederendirrix architecten), Caro van de Venne (Barcode Architecten), Ronald Schleurholts (cepezed), Liesbeth van der Pol (DOK architecten), Marlies Rohmer (Marlies Rohmer Architects & Urbanists) en het architectenteam van Bedaux de Brouwer Architecten, wisselen elkaar af met projectartikelen en thema's over woongeluk en waardering van industrieel erfgoed.

Lezing Robert Platje

De boekpresentatie startte met een lezing door Robert Platje, associate partner van Mei Architects and Planners, over de ontwikkeling van Katendrecht en de transformatie van de voormalige Fenixloods tot lofts en culturele hotspot van Rotterdam. Platje gaf het publiek interessante historische inzichten over de locatie en bijzondere elementen in de Fenixloods zoals de ''mijmerbeugels'', ''fietsnietjes'' en ‘’bewuste bouwfouten’’.

De verbindende kracht van aluminium

Robert Platje van Mei Architects and Planners vertelt over ''mijmerbeugels'', ''fietsnietjes'' en ''bewuste bouwfouten''.

De verbindende kracht van aluminium

Architecten en gevelbouwers voor de Fenixloods in aanbouw.

Rondleiding

Platje en zijn collega’s leidden daarna de bezoekers rond door het project dat nog volop onder constructie is en naar verwachting medio 2019 opgeleverd wordt. De buitenschil van dit grootste transformatieproject van Nederland, is nagenoeg dicht. Gevelbouwer Van Hoesel produceerde hiervoor de aluminium gevelelementen.

Goed doel Reynaers Projectprijs

Tijdens de middag ontvingen de jonge architecten Ellen Rouwendal en Laura Strähle een cheque van 2.500 euro. Hun project ‘’Pavilions for Okana’’ was uitgekozen als goed architectuur doel door de winnaar van de projectprijs 2017: BILT.

De verbindende kracht van aluminium

Ellen Rouwendal en Laura Strähle ontvangen de cheque van 2.500 euro.