Skip to main content
Prijswinnende architectuur

Hoe prijswinnende architectuur ook een warm familiehuis kan zijn

“Het is genieten, als alles klopt”

Als je op zoek gaat naar een nieuw huis, of als je gaat verbouwen, dan ga je inspiratie opdoen. Via Google, Pinterest en ook in de woonbladen. Grote kans dat je deze langgevelboerderij van Tom en Ellen Swinkels tegenkomt. Wat is dit een prachtig staaltje bouwkunst! Niet voor niets won architectenbureau Tenback de Groof er meerdere prijzen mee, waaronder onze eigen Reynaers Projectprijs. Maar bovenal is het een heerlijk familiehuis. En dat is te danken aan Tom en Ellen zelf, die werkelijk over alles hebben nagedacht.

Tom Swinkels: “Ik ben bouwkundig onderlegd en we hebben aan de overkant van de straat onze eigen bouwmaterialenhandel. Dus ik weet wat er kan, en ook wat we mooi vinden”. Uitzicht aan alle kanten bijvoorbeeld. Maar ook mooie materialen zoals gesmoorde gevelstenen, en aandacht voor details, zoals de ogenschijnlijk zwevende wenteltrap naar het atelier van Tom. “We wisten heel goed wat we wilden, en we hebben tegen de architect gezegd: we willen een prijswinnend huis met allure, maar ook een fijn huis. Dus verras ons maar. En dat heeft hij in het kwadraat gedaan”.

Prijswinnende architectuur

Tom Swinkels met zijn zoon Thomas bij de voordeur van hun prachtige villa.

Prijswinnende architectuur

Tom in zijn domein. Let op het mooie detail onder het raam: de tekst van Le Corbusier is uitgespaard in het metaal en laat licht door. Het zwevende atelier van Tom hangt aan vier stalen kabels vrij in de ruimte.

Favoriete plekjes in huis

Iedereen heeft in het huis zijn of haar eigen plekje. Het souterrain bijvoorbeeld is het domein van de kinderen, met een eigen badkamer. Er is privacy genoeg voor drie opgroeiende bijna-uit-huis millennials. Ellen heeft haar eigen ruimte bij de slaapkamer, waar ze Pilates kan doen, een boek leest of naar muziek luistert. “En voor mij is de fijnste plek mijn werkruimte annex atelier in de nok van het huis. Hier schilder ik, en geniet ik iedere dag van het uitzicht”. Op de foto’s kun je zien dat het atelier een heel bijzondere constructie heeft. Het hangt als het ware in de ruimte, aan vier stalen kabels in de nok.

  • Prijswinnende architectuur
  • Prijswinnende architectuur
  • Prijswinnende architectuur

Zien hoe het zou worden

Gezamenlijk favoriet is het buitenterras, bij het zwembad. Maar natuurlijk alleen als het weer het toelaat. Anders verzamelt de hele familie zich graag in de zithoek of aan de eettafel. De vader des huizes heeft zijn eigen vaste plek. “Ik wist voor de bouw al wat mijn stek zou worden. Ik heb een stoeltje neergezet op de bouwplaats, precies op die plaats en daar ben ik af en toe gaan zitten, gewoon om te zien hoe het zou worden”.

Tom heeft veel tips voor mensen die zelf gaan bouwen, maar dit is zeker een goede: “Denk niet alleen in plattegronden, maar in ruimtes. Hoe gaat het eruit zien als het klaar is? Hoe wordt het uitzicht? Klopt de ruimte? Dat is belangrijk”. Je kunt tegenwoordig vaak een 3D-model laten maken, zodat je virtueel kunt binnenkijken in je toekomstige huis. Dat is wat duurder dan een normale plattegrond, maar zeker de moeite waard.

Prijswinnende architectuur

Tom op zijn vaste plek aan de eettafel: “hier is mijn uitzicht perfect”.

Prijswinnende architectuur

De zithoek is groot genoeg voor het hele gezin plus aanhang, maar ook gezellig met zijn tweetjes.

Gevoel voor verhoudingen

De langgevelboerderij is 30 meter lang en de ruimte is 8 meter hoog, maar toch voelt het overal warm en geborgen. “Daar hebben Ellen en ik ook goed over nagedacht. Neem de zithoek. Als alle kinderen er zijn met aanhang is het snel gezellig. Maar als we met zijn tweeën zijn, moet het ook goed voelen. Dus het is overal wel lekker ruim, maar nergens té groot”. Tom heeft sowieso een goed gevoel voor verhoudingen. “Ik heb zelfs de stalen wandkast in de keuken helemaal volgens de gulden snede ontworpen. Dat ziet wellicht niemand, maar ik geniet ervan als alles precies klopt”.

Advies over kritische punten

“Aan de kozijnen hebben we veel aandacht besteed. Ik wist precies hoe ik het in mijn hoofd had en dat moest kloppen. Profielen, kleur, afwerking met handgrepen, alles”. Bovendien was het geen gemakkelijk karwei. “Niets is standaard hier. De ramen lopen vanuit het souterrain omhoog en maken dan een knik naar de schuine daklijn. Dat zijn kritische punten waar we goed advies over hebben gekregen. We zijn bij Gruijters Aluminium en Reynaers beland omdat ik graag met mensen uit de regio werk, en bij voorkeur met collega-familiebedrijven. We hebben ervoor gekozen om overal precies hetzelfde profiel te gebruiken, ook op plaatsen waar het strikt genomen ook wel iets simpeler had gekund. Maar je ziet het resultaat. Mooi en strak”.

Prijswinnende architectuur

Wat een heerlijke leefkeuken. Zie hoe de houtnerf door de keukenkasten heen loopt. Dat is een mooi detail.

Vertrouwen is belangrijk

“Ik kijk met heel veel plezier terug op de bouw. Ik zou het iedere dag wel willen doen. De architect zal best wel eens gek zijn geworden van mijn enthousiasme. Of als ik weer iets anders bedacht. Ik heb heel veel keuzes gaandeweg gemaakt en dingen aangepast omdat me dat beter leek, of op advies van de mannen op de bouwplaats. Dan vroeg ik de timmerman bijvoorbeeld: hoe zou jij dat thuis doen? Het is belangrijk dat je een aannemer hebt die je vertrouwt. Als je het nog niet weet, ga dan ook eens op een andere bouwplaats kijken. Ziet het er netjes uit of niet? Dat zegt iets over wat je kunt verwachten”.

De langgevelboerderij van Tom en Ellen is een prachthuis. Er is veel over geschreven in woonmagazines en architectuurbladen. Maar het is ook een warm familiehuis dat heerlijk geborgen aanvoelt. Dat is omdat Tom en Ellen heel goed hebben nagedacht over wat ze mooi en wat ze belangrijk vinden. En daar hebben ze geen enkele concessie aan gedaan.

  • Prijswinnende architectuur
  • Prijswinnende architectuur
  • Swinkels project in Lieshout.
  • Prijswinnende architectuur