Skip to main content
Nieuwe Nor Reynaers Aluminium

Stichting UNUN ontvangt cheque voor de wederopbouw van Oekraïne

UNUN staat voor ‘Ukraine - the Netherlands Urban Network’. Deze community brengt Oekraïners, architectuur- en ruimtelijke ordeningsorganisaties in Nederland en andere ruimtelijke professionals samen om kennis te delen en bij te dragen aan de wederopbouw van Oekraïne. Dat realiseren zij onder andere door regelmatige meetings, workshops en lezingen te organiseren, waarbij de expertise van Nederlandse bouwprofessionals wordt gedeeld met de Oekraïense collega's.

Aan de slag met wederopbouw

Theo Hauben, Partner bij diederendirrix en Oleksandra Tkachenko, een Urban Planner vanuit UNUN, ontvingen de cheque ter waarde van 2.500 euro uit handen van Hans van der Looij, Sales & Marketing Manager van Reynaers Aluminium. Theo is vanuit diederendirrix een van de vele betrokkenen bij UNUN. “In mijn functie ben ik veel bezig met het klaar maken van de organisatie voor de toekomst. Hier liggen veel raakvlakken met de UNUN-organisatie, die zich inzet hoe de jonge generatie zich kan ontplooien om straks de grote wederopbouw te realiseren” vertelt hij. 

GoedDoel_ReynaersProjectprijs_2023

V.l.n.r.: Theo Hauben, Oleksandra Tkachenko en Hans van der Looij.

Oleksandra speelt binnen UNUN een cruciale rol als verbindende schakel tussen verschillende belanghebbenden in de bouw-, architectuur- en overheidssectoren. “De stichting zorgt ervoor dat diverse partijen, zoals diederendirrix, hun kennis en kunde uitwisselen zodat men in Oekraïne vervolgens zelf aan de slag kan met de wederopbouw. Vooral dat laatste vinden we belangrijk. Het is dus niet de bedoeling dat Nederlandse architecten aan de slag gaan in Oekraïne”, licht Oleksandra toe.

 

Er zijn allerlei partijen uit de bouw, architectuur en overheidsorganisaties die iets willen doen aan de noodlijdende situatie in de Oekraïne. Een van de hoogtepunten van UNUN was een evenement geïnitieerd door voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade, waarbij een week lang workshops werden gehouden met als centraal thema ‘water’. Op de website van UNUN vindt u de vele initiatieven die reeds zijn georganiseerd. “De wederopbouw begint met eerst een goed plan, de architectuur van de gebouwen is daarna pas aan de orde”, sluit Oleksandra af.

Goed-architectuurdoel

De Reynaers Projectprijs bestaat al  27 jaar. Sinds 2012 is er ook een goed-architectuurdoel verbonden aan de architectuurprijs. Hans van der Looij vertelt: “Onze passie voor architectuur koppelen we graag aan een goed doel. Aan dat doel doneren we 2.500,00 euro.” Er kwamen al diverse doelen voorbij, van behoud van het Twents landschap tot de renovatie van enkele klaslokalen in Paraguay.