Skip to main content
Prijswinnende architectuur

Villa S wint Reynaers Projectprijs

De strijd om de Reynaers Projectprijs was spannend. Na vier stemweken stond Villa S met 23,4% van de stemmen bovenaan en won zo de Reynaers Projectprijs 2019. De moderne langgevelboerderij, met uitzicht op de Brabantse weilanden, is een ontwerp van TBDG en Gruijters Aluminium maakte de aluminium ramen en deuren.

Bart de Groof

Trotse architect Bart de Groof voor zijn project in Lieshout.

De opdrachtgever zelf had een nadrukkelijke wens voor expressief materiaalgebruik. “Ik heb een bouwkundige achtergrond en had uitgesproken ideeën over hoe het huis er uit moest zien. Daarnaast heb ik een handel in bouwmaterialen. De villa moest als het ware een materialenbank van mijn bedrijf worden”. Volgens architect Bart de Groof was het dan ook de droomopdracht voor elke architect.

De vakjury over Villa S

Dat het gebouw fungeert als materialenbank zag de jury ook. Villa S is een krachtig gebouw, dat zich onderscheid in vorm en materiaal. Het project toont een subtiele detaillering en uitgekiende maatvoering, waarbij de kozijnen een grote rol spelen in het spannende gevelbeeld.

Uit het juryrapport:

“Villa S heeft een donker en sculpturaal volume, dat in vorm en verschijning goed leesbaar is als comfortabel woonhuis voor een gezin. De voordeur is geaccentueerd en gecentreerd in de gevel aan straatzijde, de gevel loopt bijna naadloos (op een verholen goot na) door in het dakvlak. Gevelmaterialen zijn in kleur en textuur zorgvuldig op elkaar afgestemd - de glaspartijen tot aan de nok zorgen voor evenwichtigheid in de compositie. De kopgevel kreeg een zonwering met horizontaal lijnenspel, verfijnd en in harmonie met de details in de zijgevel.”

Reynaers Projectprijs

Samen met negen andere projecten werd Villa S genomineerd voor de 22e editie van de Reynaers Projectprijs, waarna het publiek online hun favoriete top drie kon samenstellen. In totaal was 23,4% van de stemmen voor Villa S. Op de tweede plek staat Paviljoen Hoge Veluwe, gevolgd door Villa Berghuis op een respectievelijke derde plaats.

Binnenkort vindt de prijsuitreiking plaats. De winnende architect en gevelbouwer ontvangen ieder 2.500,00 euro. In overleg mag de winnaar datzelfde bedrag doneren aan een goed architectuur doel. Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel.

Lees het volledige verhaal over Villa S op projectprijs.reynaers.nl.