De toekomst van gevels na COVID-19: Een trendanalyse met ARUP

De toekomst van gevels na COVID-19: Een trendanalyse met ARUP

COVID-19 heeft ons in een nieuw tijdperk van snelle veranderingen gebracht. Daarom is het belangrijk dat we vooruitblikken naar de trends die de bouwsector de komende jaren zullen bepalen. Samen met Arup onderzochten we welke invloed de COVID-19-pandemie zal uitoefenen op de gevelindustrie en de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Arup is een onafhankelijk bureau van ontwerpers, planners, ingenieurs, architecten, consultants en technische specialisten, die zich verdiepen in elk aspect van de huidige bebouwde omgeving. Het onderzoek bestond uit een reeks workshops met Arup-experts op het gebied van bouwschillen, materialen, duurzaamheid, bouwfysica, akoestiek en gebouwendiensten, en uit ongeveer 30 expertinterviews met belangrijke vertegenwoordigers van de industrie uit de hele waardeketen.

Geveltrends na COVID-19: ventilatie

Omdat mensen 60 tot 90 procent van hun tijd binnenshuis doorbrengen, spelen ventilatie en koeling een hoofdrol bij het beschermen van gezondheid en welzijn. De huidige pandemie versterkt deze trend alleen maar. Gezien de groeiende behoefte aan goede ventilatie zit er in de postcorona-economie een aanzienlijk marktpotentieel voor natuurlijke ventilatie-inrichtingen. Deze zijn geïntegreerd in de opengaande elementen van gevels van gebouwen die voldoen aan de vereisten voor energie-efficiëntie en akoestiek. Reynaers Aluminium ontwikkelde een aantal nieuwe producten, zoals ons geluiddempende SoftTone raam of onze opengaande elementen voor geveloplossingen. Meer informatie over natuurlijke ventilatie vindt u in de Arup whitepaper (versie EN) (download).

De toekomst van gevels na COVID-19: 
Een trendanalyse met ARUP

Ventilatie was al een populair onderwerp in de bouw voordat de COVID-19-crisis toesloeg. De pandemie versterkte deze trend door architecten en ingenieurs te stimuleren om op zoek te gaan naar betere en alternatieve oplossingen voor het creëren van een gezonde omgeving in woningen, kantoren en openbare ruimten. De introductie van opengaande elementen voor vliesgevels geeft alle belanghebbenden in de bouw de middelen om dat doel te bereiken.

De toekomst van gevels na COVID-19: 
Een trendanalyse met ARUP

Door het assortiment opengaande elementen in vliesgevelsystemen uit te breiden, kunnen wij in vrijwel alle situaties een oplossing bieden voor natuurlijke ventilatie. Verbetering van de thermische en andere prestaties zorgt voor meer mogelijkheden met de systemen en hun varianten en het versterkt ons vliesgevelportfolio. Esthetiek, thermische prestaties en betrouwbaarheid zijn de drijfveren achter het ontwerp van deze productenreeks. Ontdek meer over de opengaande elementen voor gevels op onze website.

Het MasterLine SoftTone raam van Reynaers Aluminium

Reynaers Aluminium lanceerde een nieuwe variant van de MasterLine ramen, die vooral werd ontwikkeld als een geluidsreducerende oplossing. Dankzij deze raamserie kunnen architecten aan huiseigenaren die in de stad willen gaan wonen, de mogelijkheid bieden om toch een raam te openen en een frisse woonervaring in huis te creëren. SoftTone® is het resultaat van de samenwerking tussen Reynaers Aluminium en Arup, die de SAFE-technologie (sound attenuating façade element - geluiddempend gevelelement) heeft ontwikkeld. Het resultaat is een duurzame bouwoplossing voor natuurlijke ventilatie in stedelijke omgevingen. Parallel opengaande ramen zorgen voor maximale ventilatie en koeling, terwijl de SoftTone® componenten in het raam het geluid wegfilteren. Zo geniet u van een frisse, gezonde en ontspannen werk- en woonervaring, zelfs midden in een bruisende stad. Ontdek hier meer over MasterLine SoftTone.

Geveltrends na COVID-19: Koeling

De koelbehoefte van gebouwen is tussen 1990 en 2018 meer dan verdrievoudigd. Een groot deel van het energieverbruik wordt gebruikt om de kantoorgebouwen te koelen. Passieve en bioklimatologische oplossingen verminderen niet alleen de koelbelasting, maar ook de behoefte aan mechanische systemen. Nachtkoeling gebruikt de thermische opslagmassa's van de primaire constructie zoals plafonds en wanden als buffer om overdag warmte op te nemen. 's Nachts wordt de warmte afgevoerd via de luchtstroom die wordt aangestuurd door de ventilatieopeningen. Open, onderverdeelde en op activiteiten gebaseerde kantoorinrichtingen ondersteunen dit concept. De renovatiegolf die door de Europese Green Deal is opgestart, zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot nieuwe groeimogelijkheden voor nachtelijke koeling. Door de ventilatiedoorsneden te verkleinen, kan de vrije hoogte van bestaande panden vergroot worden. Meer informatie over het potentieel van nachtkoeling vindt u in de Arup whitepaper (versie EN) Download.