Skip to main content
Reynaers Aluminium ramen in industrieel gerennoveerd gebouw.
24 januari 2022

Waterdichtheid: Oog voor detail en design met verborgen ontwatering

Waterdichtheid en winddichtheid zijn twee belangrijke elementen bij het bepalen van de kwaliteit van een gebouwsysteem en de prestaties van een gebouwschil. Architecten en gebruikers vragen ons regelmatig of en waar er water in een gevelelement mag komen. Het antwoord dat wij dan geven: Ja, dat mag maar uiteraard niet overal. Water in de buitenste schalen van een kozijn is niet erg. Belangrijk is wel hoe het water daarna afgevoerd wordt.

De raam- en deursystemen van Reynaers Aluminium zijn voorzien van een hoge kwaliteit EPDM-dichtingen die lucht en water tegenhouden tijdens de volledige levensduur van de elementen. Omdat rubber afdichtingen nooit 100% waterdicht zijn komt er altijd water binnen in het systeem. Daarom worden de aluminium kozijnen voorzien van ontwatering.

Hoe kan water afgevoerd worden?

De waterafvoer is dus belangrijk voor de waterdichtheid. Bij een goede ontwatering is een juiste beluchting ook essentieel. Een mooi voorbeeld is een rietje dat wordt gevuld met ranja. Zolang u uw vinger op het rietje houdt, blijft de ranja in het rietje. Zodra u uw vinger van het rietje haalt, loopt de ranja er direct uit. Zo werkt het ook met ontwatering. De lucht in het systeem is nodig om het water weg te laten lopen.

Waterdichtheid

Het water dat het systeem binnenkomt wordt door middel van speciale drainage sleuven naar buiten geleid Deze sleuven worden voorzien van waterkapjes om te voorkomen dat water terug naar binnen wordt geblazen. Een andere, en esthetisch fraaiere optie, is zogenoemde verborgen ontwatering. Dit is mogelijk door het opdikken van de aanslaglip en ontwatering via de onderzijde te laten plaatsvinden.

Verborgen ontwatering

Verborgen ontwatering is een oplossing die vaak de voorkeur heeft vanuit de architect. De gevel heeft een strakkere uitstraling door het ontbreken van de windkapjes.

Reynaers Aluminium heeft nu ook een manier ontwikkeld om verborgen ontwatering mogelijk te maken met gebruik van een standaard T-profielen. Hierdoor kunnen de windkapjes worden weggelaten in het kader en de tussenregels.

Waterdichtheid

Dit nieuwe ontwateringskapje is geschikt voor gebruik in raam- en deursysteem MasterLine 8. Het kapje wordt onder de horizontale regel en het kaderprofiel geklikt, om zo het water naar buiten toe af te voeren.

Het SlimLine 38 raam- en deursysteem maakt standaard gebruik van verborgen ontwatering door de extra kamer in de profielen.

Voor het MasterLine 8 raam-en deursysteem en MasterPatio schuifsysteem bestaat ook de mogelijkheid om een speciale ontwikkelde geïntegreerde goot toe te passen waardoor het water beter afgevoerd kan worden.

Waterdichtheid

Meer informatie?

Meer weten over waterdichtheid en de mogelijkheden voor ontwatering in uw ontwerp? Neem dan contact op met een van de projectadviseurs van Reynaers Aluminium, bereikbaar op telefoonnummer +31 (0)492 – 56 10 20.