Skip to main content
Quatuor, Brussel
27 juni 2023

Belangrijke eis in gebruik diisocyanaten

Binnen de Europese Unie geldt vanaf 24 augustus 2023 een nieuwe eis op het gebruik van diisocyanaten. Vanaf deze datum bent u verplicht in het bezit te zijn van een certificaat voor het gebruik van diisocyanaten. Hiervoor dient u een training te volgen bij een gespecialiseerd instituut. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van Reynaseal Duo, dan moet u vanaf eind augustus dus in het bezit zijn van het certificaat. Hieronder leest u meer over de nieuwe regel en verplichte training.

Waarom deze regel?

Diisocyanaten zijn familie van chemicaliën met twee NCO-groepen. Deze NCO-groepen fungeren als reactieve sites voor de synthese van polyurethaan (PU) producten zoals PU-schuim en coatings. De stoffen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid van werknemers en omstanders wanneer de stoffen niet op de juiste manier worden verwerkt.

Let op: volledig uitgehard zijn de stoffen niet meer schadelijk.

Vanaf 24 augustus 2023 is elk professioneel en industrieel gebruik van monomere diisocyanaten met >0,1 gew.% (dit percentage is terug te vinden in het veiligheidsinformatieblad van de relevante chemische producten) verboden, tenzij de gebruiker de specifieke training met succes heeft afgerond.

Alle producten die vanaf 24 augustus 2023 worden verkocht en die training vereisen, zijn voorzien van de volgende of soortgelijke opmerking: "Vanaf 24 augustus 2023 is adequate training vereist voor industrieel en professioneel gebruik". Indien het niet duidelijk is of u de training wel of niet moet volgen, raadpleeg dan altijd het etiket van het chemische product

Welke training moet ik volgen?

De training is online te volgen via ‘Safe use of Di-isocyanates - Self E-Learning en kost €5 per training. De training is nu tijdelijk gratis te volgen met de FEICA Voucher (code: FEICA_21_C22).

De training is beschikbaar in bijna alle officiële EU-talen. U ontvangt een certificaat wanneer u de training met goed gevolg hebt afgerond.

Let op: er gelden vanuit het instituut €10,- administratiekosten bij het aanvragen van meerdere certificaten.

Certificaat gebruik diisocyanaten

Op basis van deze matrix selecteert u het juiste type training. De training bestaat uit twee hoofddelen van +/- 30 min. Het eerste deel bevat onder andere een algemene inleiding over diisocyanaten, de gezondheidsrisico's, werkinstructies. Het tweede deel is een meerkeuzetoets op basis van wat eerder is uitgelegd. U moet slagen voor deze test om het vereiste certificaat te behalen. Het certificaat is vervolgens 5 jaar geldig.

Belangrijk: de werkgever is verantwoordelijk voor de handhaving van deze opleiding, niet Reynaers Aluminium.

Welke producten van Reynaers Aluminium bevatten diisocyanaat?

De producten die Reynaers Aluminium verkoopt en die vanaf 24 augustus 2023 training vereisen, zijn:

  • 084.9080.--: Reynaseal Duo
  • 084.9090.--: Pistoolschuim elastiek
  • 084.9093.--: Soudafoam FR
  • 086.9251.01: Docksin 200

De training die u voor bovenstaande producten moet volgen is ‘T 048: Professioneel aanbrengen van lijmen en kitten / Kleinverpakkingen bij kamertemperatuur’.

Indien deze opleiding al gevolgd is voor het gebruik van andere producten die diisocyanaat bevatten (bv. reguliere PU-schuimen), geldt het certificaat ook voor bovengenoemde producten.

Meer informatie

Bij Reynaers Aluminium vinden we gezondheid en veiligheid erg belangrijk. Daarom werken we aan chemische producten die milieuvriendelijker zijn en minder gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Heeft u vragen over diisocyanaat of over de verplichte training? Neem dan contact op met uw Accountmanager of een van de Technisch Adviseurs, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20.