Skip to main content
Van Oorschot Aluminium
08 mei 2023

Unieke getoogde ramen in woontoren Flow zorgen voor uitdaging in ontwatering

De Caai deel 1 | Interview met Mark van Oorschot, directeur Van Oorschot Aluminium 

De herontwikkeling op het voormalige Campinaterrein in Eindhoven is in volle gang. Oude gebouwen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe of krijgen een tweede leven. Het innovatieve stadsdeel, De Caai, wordt straks een plek waar wonen, werken en recreëren samenkomen. Op het terrein komen een aantal markante woontorens, waarbij de hoogste woontoren ‘Flow’ een signaalfunctie vanaf de ringweg krijgt. Flow heeft zo’n 160 appartementen en kenmerkt zich door een uniek ontwerp. Met zijn ronde vormen en getoogde ramen zal de woontoren het gebied voorzien van een onmiskenbare identiteit. Vanuit opdrachtgever BPD kreeg Van Oorschot Aluminium de vraag om na te denken over de ontwatering van de uniek getoogde ramen voor de woontoren. We spreken met Mark van Oorschot, directeur bij Van Oorschot Aluminium. Hij vertelt alles over het proces, de gestelde uitdaging in ontwatering en de uiteindelijke projectoplossing voor toren Flow. 

 

Organisch ontwerp, optimale beleving voor bewoners

Het ontwerp van de woontoren is mede geïnspireerd op de afgeronde daken van de fabrieken op het Campinaterrein. Om de historische betekenis van het terrein te behouden, is toren Flow volledig in lijn ontworpen met de voormalige karakteristieke fabrieksgebouwen. ‘Van de vijf woontorens op het terrein hebben we er momenteel twee in opdracht. Voor woontoren Flow zit de uitdaging voor ons met name in de getoogde ramen. Het bijzondere is hier dat de toging zich niet aan de bovenzijde maar aan de onderzijde van het raam begeeft. Dit was al vanaf het begin de uitvraag vanuit de architect en opdrachtgever’, licht Mark toe. De repetitie van deze kozijnen in het gebouw is een heel herkenbaar element. In het ontwerp is goed nagedacht over de natuurlijke lichtinval in de appartementen. De grote raampartijen en de toging van de ramen aan de onderzijde dragen bij aan optimale lichtinval. En het nodigt de bewoners uit te genieten van het weidse uitzicht over het nieuwe stadsdeel.

Van Oorschot Aluminium

Mark van Oorschot samen met broer Bart van Oorschot voor het pand in het Brabantse Helmond.

Development Expert Mike Snoeijen

Development Expert Mike Snoeien ontwikkelde een aangepast ontwateringsprincipe voor De Caai.

Aandacht voor elk detail

‘Om te kunnen voldoen aan de hoge prestatie-eisen is aandacht voor de details voor ons vanzelfsprekend’, begint Mark. Voor de ontwikkeling van dit unieke profiel werd nauw samengewerkt met de experts van Reynaers Aluminium. ‘De vraag over hoe de ontwatering het beste kan verlopen bij getoogde kozijnen, speelt een cruciale rol. Er mag natuurlijk niet overal water in komen. Water in de buitenste schalen van een kozijn is niet erg. Het is daarbij essentieel om nauwkeurig te bepalen hoe het water wordt afgevoerd, dat het water altijd weg kan en niet in de profielen blijft staan.

‘Om dit te bepalen en te voldoen aan de gestelde eisen, ontwikkelde Development Expert Mike Snoeijen van Reynaers Aluminium een aangepast ontwateringsprincipe. Want de waterafvoer is belangrijk voor de waterdichtheid van een element.’ Daarnaast is de juiste beluchting essentieel, want lucht in het systeem is nodig om het water op de juiste manier naar buiten te begeleiden. ‘Omdat we hier te maken hebben met een nieuw ontwateringsprincipe, hebben wij het element vervolgens uitvoerig laten testen op wind- en waterdichtheid in het testcentrum van Reynaers Aluminium in Duffel. Na een geslaagde test konden we met een gerust hart starten met de productie van de getoogde kozijnen’, benadrukt Mark.  

Knowhow@Reynaers in twee minuten

Benieuwd naar de uitdaging in ontwatering en de projctoplossing voor woontoren Flow. In deze video van twee minuten nemen Mark van Oorschot, Bart van Oorschot en Mike Snoeijen u mee in het proces.

Togen van de kozijnen: maatwerk en precisie

‘Het buigen van de kozijnen is echt precisiewerk. Om aan de eisen van onze opdrachtgever, BPD te voldoen, hebben wij ervoor gekozen om het togen uit te besteden aan een specialist. Het bedrijf Wijra is aangesteld om met deze uitdaging aan de slag te gaan’, vertelt Mark verder. Elk profiel wordt door Wijra langs drie verstelbare rollen geleid en in de gewenste actieradius gebogen. Vervolgens wordt elk profiel langs een specifieke ‘mal’ gehouden om te bepalen of de gewenste actieradius is bereikt. ‘Voor het project de Caai worden er in totaal zo’n 300 profielen gebogen. Per profiel wordt het buigproces herhaald totdat het juiste resultaat is behaald. Maatwerk dus’, voegt Mark toe.  

  • Togen van aluminium kozijnen
  • Togen van aluminium kozijnen
  • Togen van aluminium kozijnen
  • Togen van aluminium kozijnen

Het productieproces: de inzet van ReynaFlow

Mark neemt ons mee in het productieproces. De optimalisatie van het bestel- en productieproces van de getoogde én reguliere kozijnen voor het project de Caai is een belangrijke factor. ‘Het levert ons onder andere veel tijd en geld op en we werken tegelijkertijd aan het verbeteren van de stappen in het bestelproces. Vanaf calculatie tot aan het moment dat een profiel klaar is, kiezen wij voor de inzet van ReynaFlow'.

ReynaFlow is een productiemanagement module van Reynaers Aluminium die helpt om de productie efficiënt aan te sturen en te controleren. Markt vervolgt zijn verhaal: ‘We willen graag zo efficiënt mogelijk werken en op tijd kunnen bij- en aansturen waar nodig. Mede omdat wij geen voorraad hebben en bestellen en produceren op aanvraag van opdrachtgevers. Alle profielen die wij binnenkrijgen zijn orderspecifiek, denk hierbij een bepaalde kleur of een bepaalde serie. ReynaFlow is voor ons een soort navigatiesysteem 2.0. Het ondersteunt ons bij het borgen van een constante kwaliteit.

ReynaFlow in de praktijk

ReynaFlow kan verschillende systemen combineren en geeft goed inzicht in het productieproces. ‘Voor de productie van de kozijnen voor de Caai hebben we met behulp van ReynaFlow een speciale routing uitgezet’, vertelt Mark. Die routing is verdeeld over vier stations in de productiehal. Bij station 1 worden de profielen verdeeld over de machines. In het systeem is precies gedefinieerd welke profielen door welke machine bewerkt gaan worden en in welke ‘bufferwagen’ deze mogen komen. Dit is de voorbewerkingsstap van de profielen die door Reynaers Aluminium geleverd zijn.  

‘Aangekomen bij station 2 focussen we ons op het samenstellen van de losse elementen. De operator selecteert het gewenste beschikbare element. ReynaFlow vertelt de operator in dit geval in welke bufferwagen en welk vak dit kozijn te vinden is. Als het element klaar is, gaat de operator terug naar ReynaFlow en meldt het element op zijn positie af. ReynaFlow zal de operator ook vertellen waar hij het element moet wegzetten.  

ReynaFlow in de praktijk
ReynaFlow in de praktijk

Vervolgens komen we aan bij het derde station. Hier wordt het mechaniek op het element gemonteerd. Denk hierbij aan scharnieren, sloten, raamkrukken en rubbers. De operator gaat naar ReynaFlow en kiest hier het voor zijn station beschikbare element. ReynaFlow vertelt in welke buffer en in welk vak het element zich bevindt. Als de operator het element klaar heeft, meldt hij deze af in ReynaFlow. Vervolgens zal het programma vertellen in welke buffer hij het element moet zetten’. 

Station 4 is de laatste stap en tevens het eindstation van de routing. Hier vindt de eindassemblage plaats. ‘De elementen worden in deze stap voorzien van rubbers, draaiende delen zoals deuren en ramen en van glaslatten. De operator gaat eerst naar ReynaFlow en selecteert wederom het voor zijn station beschikbare element. ReynaFlow geeft aan in welke buffers hij het element, draaiende deel of de glaslatten kan vinden. Is het element klaar, dan komt deze vervolgens als gereed te staan in het online dashboard van ReynaFlow. Aan het einde van het proces worden alle producten die gereed zijn, verladen volgens een ‘project verladingslijst’, vertelt Mark.

Optimalisatieslag in alle lagen: gedegen proces van vraag tot oplevering

Mark sluit af en zegt: ‘Elke keuze en beslissing in het proces wordt door ons en samen met onze partners weloverwogen genomen. Van uitvoerig testen tot het optimaliseren van het productieproces. Instaan voor kwaliteit en het behalen van vooraf gestelde doelen. Daarin heeft elk nieuw project zijn eigen uitdagingen. Uitdagingen waar wij samen met onze partner Reynaers Aluminium altijd met veel plezier onze schouders onder zetten. De ontwikkelde oplossing voor de ontwatering in de uniek getoogde ramen, is daar weer een goed voorbeeld van.’

De bouw is een complex proces. De elementen die gereed zijn, gaan naar de volgende partner in de keten. Zij verwerken de getoogde kozijnen in prefab elementen die vervolgens op de bouwplaats aankomen voor plaatsing. En zo is de cirkel bijna rond. Van ontwerp, togen van de kozijnen, de optimalisatie van het proces met ReynaFlow naar een gedegen projectoplossing voor woontoren Flow. ‘We zien uit naar het moment waarop we de getoogde kozijnen in toren Flow kunnen bewonderen’, sluit Mark af.

Hulp nodig bij het realiseren van uw project?

Neem contact op met uw rayonmanager of projectadviseur via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20. Zij helpen u graag.

Partners bij dit project

Andere belanghebbende

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen

Colofon

Knowhow@Reynaers ontstaat in samenwerking met:

Tekst: Marketing & Communicatie Reynaers Aluminium en StudioLetters 

Fotograaf: Mitchell van Eijk

Video: We Build Your Brand